У I кварталі збиток банківського сектору становив 160 млн грн — НБУ

У I кварталі збиток банківського сектору становив 160 млн грн — НБУ

Укрінформ
Через формування резервів під очікувані збитки від наслідків війни збиток банківського сектору у I кварталі 2022 року становив 160 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України, передає Укрінформ.

«У січні-березні 2022 року банки продемонстрували від’ємний фінансовий результат 0,16 млрд грн через отриманий у березні чистий збиток у розмірі 10,07 млрд грн. Нагадаємо, що в січні-лютому чистий прибуток банківського сектору становив 9,91 млрд грн», — йдеться в повідомленні.

Як зазначає регулятор, на цей результат вплинули кілька факторів, зокрема:

1. Запровадження банками кредитних канікул та зниження комісії за користування своїми послугами з початку повномасштабної війни, що негативно відобразилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. Відтак, чистий комісійний дохід скоротився за І квартал на 13% р/р через падіння в березні на 58% р/р.

2. Значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни: банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні – на 15,86 млрд грн.

3. Загальне зниження бізнес-активності та падіння попиту на кредити й банківські послуги, що й надалі негативно впливатиме на прибутковість банків.

При цьому, підкреслюють в НБУ, операційний результат банків в І кварталі 2022 року залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви становив 22,23 млрд грн порівняно з 13,69 млрд грн у І кварталі 2021 року.

Загалом станом на 1 квітня 2022 року з 69 платоспроможних банків 44 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн.

"Національному банку дуже важливо бачити реальний стан справ у банківській системі. Тому, якими б не були збитки за результатами війни, ми закликаємо банки не приховувати їх шляхом "прикрашання" звітності. Без цього нам складно буде впровадити ефективний план оздоровлення банківської системи після перемоги. Банківська система має значний запас міцності, щоб поглинути тимчасові негативні наслідки війни. Водночас фінансові установи у разі потреби матимуть час на відновлення фінансової стійкості", – прокоментував результати заступник голови НБУ Ярослав Матузка.

Читайте також: Нацбанк у квітні викупив військових облігацій на 50 мільярдів гривень

Як повідомлялося, за результатами опитування НБУ, банки наразі констатують різке зниження попиту на кредити з боку бізнесу і населення; зниження попиту на іпотеку стало найбільшим за всю історію опитувань. При цьому українські позичальники намагаються сумлінно повертати кредити і сплачувати відсотки навіть там, де ведуться бойові дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-