Нацбанк у квітні викупив військових облігацій на 50 мільярдів гривень

Нацбанк у квітні викупив військових облігацій на 50 мільярдів гривень

Укрінформ
Національний банк України з початку квітня викупив військові облігації на суму 50 млрд грн. І вважає доцільним подальше фінансування критичних видатків уряду через купівлю ОВДП.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що станом на 28 квітня портфель військових облігацій у власності Національного банку становитиме 70 млрд грн.

У пресслужбі пояснюють, що зростання обсягів викупу військових облігацій Нацбанком у квітні насамперед зумовлене збільшенням потреб бюджету на тлі запроваджених податкових змін та нижчими обсягами міжнародного фінансування.

"На відміну від березня, доходи бюджету не підтримували дострокова сплата податків бізнесом і перерахування дивідендів державними компаніями. Як і в березні, падіння економічної активності внаслідок воєнних дій суттєво обмежувало бюджетні надходження", - додають в НБУ.

Читайте також: Мінфін у квітні продав військових облігацій на ₴20 мільярдів, 176,5 мільйона євро і майже $82 мільйони

У центробанку наголошують, що наразі необхідно активізувати ринкові залучення через розміщення Міністерством фінансів ОВДП, зокрема за рахунок коштів банківської системи. Банківська система має потенціал до суттєвого збільшення портфеля держоблігацій, вважають у НБУ.

Обсяг коштів на коррахунках банків станом на 27 квітня становить 46 млрд грн, а вкладень у депозитні сертифікати НБУ – 188 млрд грн. Отже, ліквідність банківської системи (залишок коштів на коррахунках банків та вкладення в депозитні сертифікати НБУ) з початку війни зросла на 72 млрд грн – до понад 230 млрд грн.

"Активізація ринкових залучень мінімізує необхідність емісійного фінансування з боку НБУ, що знизить ризики для макрофінансової стабільності та дасть змогу уникнути втрати довіри до центробанку", - зауважують у пресслужбі.

Водночас, Національний банк прагнутиме до якнайшвидшої повної відмови від фінансування дефіциту державного бюджету. Це прагнення буде реалзіоване "за умови мінімізації ризиків розбалансування ситуації у фіскальному секторі".

Доцільність подальших операцій із фінансування критичних видатків уряду через купівлю ОВДП і надалі визначатиметься окремими рішеннями НБУ.

Як повідомлялося, у зв’язку з російською агресією уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Таким чином, планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн.

Читайте також: На спецрахунку для допомоги ЗСУ залишилося137 мільйонів

Правління Національного банку України 8 березня визначило, що центробанк за необхідності викуповуватиме військові облігації уряду.

Купівля Національним банком військових ОВДП здійснюється через укладання договору між НБУ та Міністерством фінансів і не включається до результатів аукціонів з продажу цих цінних паперів, які проводяться щотижнево.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-