Вашингтон має посилити тиск на союзників, щоб вони приєдналися до енергетичного ембарго – Устенко

Вашингтон має посилити тиск на союзників, щоб вони приєдналися до енергетичного ембарго – Устенко

Укрінформ
Країни «Великої сімки» (G7) та Європейський Союз мають запровадити енергетичне ембарго на російські енергоносії, а також допомогти Україні закрити дефіцит бюджету, який виник унаслідок повномасштабного вторгнення росії на нашу територію.

Про це розповів радник Президента України з економічних питань Олег Устенко в інтерв’ю виданню The New Yorker, повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт ОП. 

Він зауважив, що навіть після того, як Президент США Джозеф Байден назвав геноцидом те, що коїть російська армія в Україні, європейські союзники все ще затягують з оголошенням енергетичного ембарго щодо Росії.

«Ми говоримо: дивіться, ви припиняєте закупівлю російської ікри. Однак те, що справді може завдати удару по російській військовій машині, – це нафта. А з нафтою досі нічого не сталося – тривають постійні розмови, які так ні до чого й не привели», – розповів Устенко.

За його словами, деякі європейські країни почали купувати навіть більше російського газу та нафти, ніж до війни. Хоча це може пояснюватися й тим, що ці країни намагалися нарощувати свої енергетичні запаси в очікуванні ембарго, яке, на їхню думку, таки буде запроваджене.

Читайте також: Зеленський наполягає на включенні до наступного пакета санкцій ембарго на російську нафту

Водночас він закликав США та інших членів G7 надати більшу фінансову підтримку українському уряду, який і фінансує оборону в умовах війни, і продовжує соціальні виплати та підтримку свого населення.

«Падіння нашої економіки внаслідок ворожої агресії значне. Майже половина наших підприємств працює не на повну потужність. Наші бюджетні надходження істотно впали, а бюджетний дефіцит збільшився. Цей дефіцит потрібно фінансувати», - зауважив Устенко.

Втім, він наголосив, що першочерговим кроком все ж має стати негайне запровадження енергетичного ембарго, оскільки це – найбільш вразливе місце росії.

І, на його переконання, Вашингтон має посилити тиск на своїх європейських союзників, щоб вони приєдналися до енергетичного ембарго.

«Якщо хтось вчиняє воєнний злочин, а третя сторона дає гроші воєнному злочинцю, то для нас в Україні ця третя сторона також перебуває в циклі скоєння того ж воєнного злочину. Тому що третя сторона своїми грошима підтримує воєнний злочин», – резюмував радник Президента.

Як повідомлялося, 8 квітня Рада ЄС затвердила п’ятий пакет санкцій проти росії, який, серед іншого, містить заборону з серпня 2022 року на купівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять або експортуються з росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-