За підсумками року інфляція може перевищити 20% - Нацбанк

За підсумками року інфляція може перевищити 20% - Нацбанк

Прогноз
Укрінформ
За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України, передає Укрінформ.

«У березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7% (із 10,7% у лютому). Інфляційний тиск зберігатиметься й надалі насамперед через наслідки повномасштабної війни. За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначили, що оцінку поточній економічній ситуації в країні було зроблено під час планового засідання Комітету монетарної політики НБУ.

Читайте також: День війни з росією коштує Україні до $4 мільярдів – Шмигаль

Так, експерти очікують протягом року посилення інфляційного тиску, зумовленого, зокрема:

  • порушенням виробничих процесів;
  • логістичними проблеми через тимчасову окупацію частини територій, руйнування транспортної інфраструктури;
  • ефектами перенесення девальвації обмінного курсу гривні, яка відбулася напередодні війни.

Крім того, ціни зростатимуть через високу вартість енергоносіїв у світі, що тиснутиме на вартість палива та товарів і послуг зі значною часткою енергоносіїв у собівартості.

Натомість зростання цін стримуватимуть такі заходи НБУ та уряду, як тимчасова фіксація обмінного курсу гривні, зниження податків, фіксація цін на житлово-комунальні послуги, адміністративне регулювання цін на низку продуктів харчування та паливо тощо.

Прогнозується, що додатковий стримувальний вплив матиме і надлишок пропозиції окремих сільськогосподарських культур через обмежені можливості їх експорту.

Водночас регулятор наголошує на необхідності поступового повернення до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням.

Читайте також: Світовий банк прогнозує цьогоріч падіння економіки України майже на 45%, росії – на 11,2%

«Фіксація обмінного курсу та збереження адміністративних обмежень на валютні операції залишатимуться важливою передумовою для підтримки макроекономічної стабільності в Україні. Водночас у довготривалій перспективі такі заходи зумовлюють накопичення макроекономічних дисбалансів. Зважаючи на це, Національний банк прагнутиме до якнайшвидшого повернення до режиму інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом у міру відновлення спроможності валютного ринку до самозбалансування», - зазначають у НБУ.

Як повідомлялося, у березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7%. Зокрема, темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 16,6% (рік до року). Темпи зростання цін на непродовольчі товари також прискорилися, але в річному вимірі залишилися порівняно невисокими (3,6% рік до року) з огляду на фіксований курс гривні та переорієнтацію попиту громадян на першочергові товари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-