Системні ризики фінансового сектору є високими, проте контрольованими – Нацбанк

Системні ризики фінансового сектору є високими, проте контрольованими – Нацбанк

Укрінформ
Унаслідок широкомасштабної агресії російської федерації проти України значно зріс рівень усіх ризиків, які впливають на стабільність фінансової системи, проте вони залишаються контрольованими

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Нацбанку за підсумками засідання Ради з фінансової стабільності.

Зазначається, що внаслідок агресії росії проти України значно зріс рівень усіх ризиків, які впливають на стабільність фінансової системи. Зокрема, суттєві втрати ВВП, інфляційний тиск через виведення з ладу об’єктів виробничої та транспортної інфраструктури. Відповідно значно зростає обсяг бюджетних витрат на підтримку бізнесу та поступове відновлення економіки.

Міжнародні резерви НБУ залишаються на прийнятному рівні, проте експортний потенціал значно обмежено, зокрема логістичними проблемами. Ціни на енергоносії, особливо на природний газ, зросли швидкими темпами. Війна також спричинила погіршення прогнозів світового зростання та скорочення глобальної торгівлі.

Читайте також: Переважна більшість страхових компаній в Україні працює – Нацбанк

Члени РФС відзначили стійкість фінансової системи у поточних умовах. Ліквідність банківського сектору є високою – обсяг коштів клієнтів в усіх валютах збільшився на 41 млрд грн з початку військових дій. Також з березня зростають гривневі кредити бізнесу. Згідно з опитуваннями великих банків у ІІ кварталі вони планують надати 68 млрд грн позик бізнесу, переважно с/г виробникам та із використанням державних програм.

«Загалом більшість системних ризиків фінансового сектору хоча й перебувають на високих рівнях, проте залишаються контрольованими завдяки спільним діям державних органів та установ. Для збереження фінансової стабільності емісійне фінансування державного бюджету Національним банком має бути і надалі мінімізовано», - йдеться в повідомленні.

Для досягнення цього потрібно продовжувати докладати зусиль для залучення офіційного фінансування від міжнародних партнерів на пільгових умовах, а також дотримуватися максимальної економії бюджетних ресурсів і міжнародних резервів в умовах воєнного стану.

«Збільшення бюджетних видатків має відбуватися насамперед на пріоритетні напрями – забезпечення обороноздатності країни та соціального захисту населення, водночас надання податкових пільг має носити виключний, а не всеохоплюючий характер», - уточнили в Нацбанку.

Як повідомлялось, НБУ продовжує здійснювати антикризові заходи для підтримки банків в умовах воєнного стану. Зокрема, банки отримали дозвіл на «кредитні канікули» та неврахування прострочки за кредитами під час оцінки кредитного ризику, а також на реструктуризації кредитів боржникам, що постраждали через агресію росії. До банків не будуть застосовані заходи впливу за порушення нормативів достатності капіталу та ліквідності тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-