Кількість кібератак на енергетичну сферу перевищила 200 тисяч на 40 днів

Кількість кібератак на енергетичну сферу перевищила 200 тисяч на 40 днів

Укрінформ
За 40 днів кількість кібератак на інформаційну інфраструктуру енергетичної сфери перевищила 200 тисяч.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив заступник міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Фарід Сафаров.

«За останні 40 днів війни кількість кібератак перевищила 200 тисяч. Для порівняння: за весь минулий рік ми мали 900 тисяч спроб атакувати інфраструктуру».

Зокрема, за минулий тиждень було зафіксовано близько 20 тисяч спроб уразити інформаційну інфраструктуру Міністерства енергетики.

Найбільша кількість атак була на електроенергетичний сектор, що Сафаров пов’язує зі спробами перешкодити синхронізації енергосистеми України з енергосистемою Європи. Атаки відбувались як на ресурси НЕК «Укренерго», так і на обленерго.

Сафаров розповів, що нещодавно була атака на велике обленерго в одній з областей. Зловмисники поступово отримували доступ до ІТ-інфраструктури оператора системи розподілу, призвівши до негативних наслідків.

Сафаров підкреслив, що атаку на обленерго вдалося відбити. Крім того, спеціалісти ІТ-сектору встановлюють спеціальні сенсори, які дозволяють завчасно побачити індикатори можливої атаки. Однак, за словами Сафарова, убезпечитися від втручання повністю неможливо.

Крім того, заступник міністра повідомив, що в Україні будуть створені галузеві кіберцентри для захисту критичної енергетичної інфраструктури: "У межах нашої домовленості з Радою національної безпеки та оборони, у межах взаємодії з CERT-UA, Службою безпеки України у сфері енергетики будуть створені галузеві кіберцентри, які будуть контролювати ситуацію (з кібератаками - ред.) і які будуть виконувати дії щодо захисту критичної інфраструктури".

За його словами, відповідний проєкт рішення уже направлений на розгляд Кабінету Міністрів.

Сафаров повідомив, що на галузеві кіберцентри пропонується перетворити центри, створені у НАК "Нафтогаз України" та НЕК "Укренерго". Кіберцентр Нафтогазу відповідатиме за нафтогазовий сектор, центр Укренерго - за сферу електроенергетики.

Водночас енергетичні компанії на первинному рівні також мають вживати заходів кібербезпеки, зазначив заступник міністра.

Читайте також: ФБР знищило комп'ютерну інфраструктуру російських хакерів - ЦПД

Як повідомлялося, урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, запобігла масштабній кібератаці на енергетичний сектор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-