Україна має ресурси для забезпечення стабільного енергопостачання - Галущенко

Україна має ресурси для забезпечення стабільного енергопостачання - Галущенко

Укрінформ
Україна має необхідні ресурси для забезпечення стабільного енергопостачання в умовах воєнного часу. 

Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко на заході Енергетичного Співтовариства щодо безпеки і стабільності енергосектору України під час війни, передає Укрінформ з посиланням на Міненерго.

"Важливо, щоб енергетична система України залишалася стійкою. Навіть у часи війни. Міністерство, регулятор, компанії працюють цілодобово і повністю злагоджено. Ми маємо необхідні ресурси для стабільного забезпечення споживачів енергією. Також ми маємо резерви, які можна використовувати за потреби. Все це дає нам впевненість у подальшому стійкому функціонуванні енергосистеми", - сказав Галущенко.

Він підкреслив, що жодна країна не має такого досвіду управління енергетичним сектором в умовах війни, як Україна. Водночас, за його словами, підтримка ліквідності українського енергетичного ринку вимагає дієвого рішення, яке можливе лише за умови дозволу комерційної торгівлі значними обсягами електроенергії між енергосистемою України та енергосистемою Євросоюзу.

Зазначається, що одним з найважливіших напрямків підтримки з боку міжнародних партнерів є посилення санкцій проти росії.

"Ми вдячні за санкції ЄС, включаючи 5-ий санкційний пакет і майбутнє вугільне ембарго. Ми цінуємо позицію окремих країн і компаній, які з власної ініціативи впровадили обмеження на закупівлю російської нафти і газу. Я переконаний, що лише повне ембарго на російські енергоносії зупинить фінансування звірств проти українських громадян, у тому числі невинних дітей", – наголосив Галущенко.

Урядовець також подякував за безпрецедентну підтримку української енергетики з боку міжнародної спільноти.

"Я щиро вдячний Європейській Комісії, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, державам-членам та компаніям, які солідарно підтримують нас. Окрема подяка Енергетичному Співтовариству за фонд, який ви створили для підтримки і відновлення енергетичного сектору України. Завдяки вам і мотивації моїх колег енергетичний фронт тримається міцно і дає відсіч агресору", - сказав Галущенко.

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков поінформував, що через зменшення споживання електроенергії Україна має великі залишкові обсяги і готова експортувати в Євросоюз 15-16 млн МВт/год на рік за умови погодження ЕNTSO-E повного використання наявних технічних можливостей (перетин в 2 ГВт).

Як повідомлялося, Енергетичне співтовариство ухвалило рішення щодо створення Фонду енергетичної підтримки України для протидії наслідкам російського вторгнення.

Європейський парламент вимагає повного ембарго на імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу з росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-