До 85% українського бізнесу обмежили або припинили роботу через війну

До 85% українського бізнесу обмежили або припинили роботу через війну

Опитування
Укрінформ
До 85% українського бізнесу вдалися до режиму часткової роботи або взагалі до припинення функціонування через війну російської федерації проти нашої держави. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться в результатах опитування Gradus Research, проведеного на замовлення Київської школи економіки.

"Війна внесла суттєві зміни в роботу українського бізнесу: в режим часткової роботи або взагалі до припинення функціонування вдалося до 85% бізнесу, серед яких 1% припинили діяльність та не планують відновлення, а 35% призупинили діяльність, чекаючи кращих часів", - йдеться в повідомленні. 

Зазначається, щоб врятувати бізнес, 21% опитаних українських підприємств вдаються до галузевої трансформації, ще 16% - уже провели трансформацію.

Серед складнощів, які виникають у роботі під час війни, 29% респондентів називають логістику, 50% - нестачу замовлень, 21% - нестачу сировини, 20% респондентів скаржаться на неоплату виконаних замовлень, 17% - на брак працівників, у 14% респондентів пошкоджені чи зруйновані виробничі потужності.

Від уряду 37% опитаних очікують податкових канікул для допомоги для бізнесу, 17% - допомоги з організацією логістики. Доступу до здешевленого фінансування та допомоги у просуванні продукції очікують по 16% опитаних.

При цьому на допомогу у релокації та в організації експорту очікують по 6% респондентів, а дерегуляції, консультаційної допомоги, прискорення митних процедур - по 7% респондентів.

Дослідження демонструє, що складні для бізнесу часи позначаються на фонді заробітної плати та закупівлях - лише 3-5% бізнесу збільшили ці виплати, ще 14-19% виконують виплати на довоєнному рівні. Решта або знизили, або взагалі припинили виплати – 39% не виплачують заробітної плати, а 29% - зупинили відрахування постачальникам.

Опитування проведене методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Період проведення дослідження - 22 березня 2022 року (14:30 - 21:40). Опитано 355 респондентів.

Як повідомлялося, у Міністерстві фінансів готові розширювати пільгове кредитування підприємців на умовах оновленої державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” з огляду на потреби вітчизняного бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-