Газ лише за рублі: путін підписав указ про торгівлю з «недружніми» країнами

Газ лише за рублі: путін підписав указ про торгівлю з «недружніми» країнами

Укрінформ
Президент росії володимир путін підписав указ, який регулює торгівлю газом з «недружніми» країнами тільки за російські рублі. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медуза.

За словами путіна, для оплати газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки в російських банках. Відмову покупців газу з «недружніх» країн оплачувати їх у рублях росія вважатиме порушенням контрактів.

Згідно з указом, дозволи на оплату російського газу без дотримання розрахунків у рублях видаватиме спеціальна правкомісія. Новий порядок оплати постачання російського газу в рублях набуде чинності 1 квітня.

Рішення про такий порядок оплати постачання газу президент росії назвав кроком до фінансового суверенітету росії та запропонував рухатися за довгостроковим планом щодо збільшення торгівлі в рублях та «валютах надійних партнерів».

Як повідомлялося, напередодні лідер росії путін зателефонував канцлеру ФРН Олафу Шольцу і запропонував йому заплатити за газ у валюті, але на рахунок Газпромбанку, на який санкції не поширюються, щоб потім цей банк сам конвертував євро в рублі. У відомстві канцлера наголосили, що «Шольц не погодився на це, а лише попросив надати письмову інформацію, аби зрозуміти процедуру».

путін 23 березня заявив, що росія вимагатиме від «недружніх» країн, серед яких держави ЄС платити за газ у рублях. Ці платежі, на вимогу Москви, мають бути переведені на рубль до 31 березня. Цей крок був розцінений як спроба стримати падіння російської валюти та уникнути західних санкцій.

Міністри енергетики країн G7 відкинули вимогу президента росії про те, щоб «недружні» країни платили за російський газ рублями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-