Гендиректор МАГАТЕ занепокоєний російськими обстрілами Славутича

Гендиректор МАГАТЕ занепокоєний російськими обстрілами Славутича

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі висловив занепокоєння з приводу повідомлень про обстріл російськими військами Славутича, де проживають співробітники ЧАЕС.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт МАГАТЕ.

Зазначається, що Україна поінформувала у четвер (24 березня) Міжнародне агентство з атомної енергії про те, що російські війська обстрілюють українські блокпости в місті Славутич, де проживає багато людей, які працюють на сусідній Чорнобильській атомній електростанції.

В українському регуляторі повідомили, що обстріли створюють загрозу будинкам і сім’ям працівників, які забезпечують ядерну та радіаційну безпеку Чорнобильської АЕС, яка з 24 лютого перебуває під контролем російських військ. Сам Славутич знаходиться за межами зони відчуження, яка була створена навколо ЧАЕС після аварії 1986 року.

"Генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі висловив занепокоєння з приводу такого розвитку подій, який відбувся буквально через кілька днів після того, як технічний персонал Чорнобильської АЕС нарешті зміг бути замінений та поїхати додому в Славутич, щоб відпочити після майже чотирьох тижнів роботи без ротації. Він також заявив, що МАГАТЕ продовжить уважно стежити за ситуацією", - йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

Український регулятор також повідомив МАГАТЕ, що, хоча наразі радіаційні вимірювання в зоні відчуження Чорнобильської АЕС не проводяться, він не очікує значного радіологічного забруднення через виникнення лісових пожеж у зоні відчуження.

Як повідомляв Укрінформ, у Державній інспекції ядерного регулювання України заявили, що станом на 24 березня 2022 року всі об’єкти ДСП "Чорнобильська АЕС" та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, залишаються під контролем військових країни-агресора. 

Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими військами ще в перший день російської агресії – 24 лютого. Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-