Міжнародна морська організація засудила російські атаки на комерційні судна

Міжнародна морська організація засудила російські атаки на комерційні судна

Укрінформ
Рада Міжнародної морської організації засудила порушення росією суверенітету і територіальної цілісності України, а також атаки військових рф на комерційні судна.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба МЗС за підсумками позачергової сесії Ради Міжнародної морської організації, передає Укрінформ.

Як зазначається, під час позачергової сесії, ініційованої Україною та скликаної 16 державами-членами 10-11 березня, Україна запропонувала низку практичних кроків задля притягнення росії до відповідальності за її злочини проти українського народу та закликала закрити порти для російських суден.

"За результатами засідання Рада рішуче засудила порушення рф суверенітету та територіальної цілісності України, а також атаки російських військових на комерційні судна. Було закликано до повного відновлення прав України як прибережної держави, держави прапора і держави порту та наголосила на необхідності встановлення морського гуманітарного коридору для евакуації цивільних суден та екіпажів із зони бойових дій та відновлення комерційного судноплавства", - йдеться у повідомленні.

Крім того, для екіпажів суден, які не залишили небезпечні води з міркувань безпеки судноплавства, мають бути встановлені наземні гуманітарні коридори для евакуації.

“Рада також закликала держави-члени Міжнародної морської організації та відповідні організації забезпечити безпеку морських ланцюгів постачання, зокрема для доставки продуктів та ліків для цивільного населення України, а також надавати максимальну допомогу морякам”, - сказано у повідомленні.

У МЗС наголосили, що разом з іншими органами державної влади продовжують вживати на дипломатичному фронті максимальних заходів задля відновлення порушених прав України та притягнення росії до відповідальності за агресію.

Міжнародна морська організація (ІМО) - спеціалізована установа ООН, діяльність якої спрямована на скасування дискримінаційних дій, що зачіпають міжнародне торгівельне судноплавство, а також на ухвалення норм (стандартів) гарантування безпеки на морі й запобігання забрудненню із суден довкілля, передовсім - морського. Утворена 6 березня 1948 року в Женеві з ухваленням Конвенції про Міжурядову морську консультативну організацію.

Україна стала членом ІМО у березні 1994 року.

Як повідомляв Укрінформ, у ВМС ЗСУ заявили, що російська федерація в Чорному морі продовжує тактику піратства щодо цивільних суден.

Від початку вторгнення, з 24 лютого, російські військові обстріляли два цивільні судна і ще два захопили, зокрема пошуково-рятувальне судно “Сапфір”, що виконувало гуманітарну місію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-