Яценюк пропонує «іранську схему» для російських нафти й газу

Яценюк пропонує «іранську схему» для російських нафти й газу

Укрінформ
Експрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав європейських партнерів до повного ембарго на російські нафту та газ.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу партії "Народний фронт", про це Яценюк сказав під час Саміту Європейської народної партії.

"Для Росії нафта й газ - це не енергопродукти. Це ще одна зброя Путіна проти вільного світу", - заявив експрем’єр.

Він закликав європейських партнерів і накласти повне ембарго на російські нафту та газ.

«Розумію, що є дискусії щодо можливості ЄС справитися без рф. На мою думку, ви можете це зробити. І це в інтересах і ваших, і світу», - наголосив він.

За його словами, можливо запровадити схожу систему, яка працює щодо Ірану.

«Якщо ви вирішите, а я сподіваюся, ви це зробите, запровадити повне ембарго на російську нафту і газ, ви можете скористатися таким же механізмом, який був запроваджений в Ірані. Як ви знаєте, Іран може продавати свої енергопродукти, але всі надходження від цих продажів накопичуються на окремому депозитному рахунку. Якщо ви дозволите росіянам продавати газ і нафту до Європи, кошти за них можуть акумулюватися в спеціальному європейському банку, і жодної копійки не повернеться в Росію», - пояснив Яценюк.

За такого механізму, підкреслив він, кошти будуть знаходитися на депозитному рахунку, і цей рахунок може бути відкритий лише після того, як Росія буде відповідати всім критеріям

«Ключовий критерій - Росія має припинити війну, вивести свої війська», - вважає колишній прем'єр.

Європа також абсолютно в змозі повністю перекрити поставки російського скрапленого газу до ЄС, вважає він, бо опалювальний сезон фактично вже завершений.

«ЄС має час на те, щоб позбутися залежності від російської нафти і газу», - підсумував Яценюк.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Міністерства енергетики, під час онлайн-зустрічі з міністрами енергетики держав G7 Герман Галущенко закликав міжнародних партнерів посилити санкції проти рф, зокрема, заморозити її енергетичні активи. На зустрічі, зокрема, йшлося про впровадження ембарго на сиру нафту, нафтопродукти, скраплений газ із рф та заморожування її енергетичних активів. Кошти за газ Україна пропонує зберігати на спеціальних ескроу-рахунках, які будуть недоступні агресору, зазначив Галущенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-