Україна та рф готові працювати над безпековим механізмом для АЕС - гендиректор МАГАТЕ

Україна та рф готові працювати над безпековим механізмом для АЕС - гендиректор МАГАТЕ

Укрінформ
Київ та москва погодилися співпрацювати з МАГАТЕ щодо механізму гарантування безпеки атомних електростанцій в Україні.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

«З огляду на обставини, небезпеку і те, що ми бачили на місцях протягом останнього тижня - майже щоденні епізоди, які ми бачили на тому чи іншому обʼєкті в Україні, необхідна рамкова угода, потрібне щось спеціальне, якщо ми прагнемо відновити безпеку установок в країні», - зазначив Гроссі.

Гендиректор організації наголосив, що його першим завданням на зустрічах з Дмитром Кулебою та сєргєєм лавровим було встановлення прямого діалогу на високому рівні, оскільки це дуже важливо для передачі повідомлень про дії та позиції, які сторони зустріли з інтересом, але і з багатьма питаннями.

«Це було досягнуто, бо ми мали добрі зустрічі, непрості, але серйозні зустрічі, де говорили про зміст проблем, щодо яких ми хотіли б працювати», - сказав Гроссі.

За словами гендиректора, він дійшов висновку, що обидві сторони погодилися, що щось треба робити, і вони готові працювати та бути залучені до МАГАТЕ для реалізації погодженого формату для механізму безпеки та захисту ЗАЕС і ЧАЕС.

«Якщо шляхом тристороннього порозуміння, погодженого і підписаного, це може бути досягнуто, то це добра справа. Якщо ми матимемо це двостороннім шляхом з чітким розумінням та зобов’язаннями для будь-якої сторони, то я думаю, це все одно варто спроби. Це дуже важливо», - відзначив Гроссі.

Як повідомлялося, в Анталії 10 березня відбулася тристороння зустріч міністрів закордонних справ України, Туреччини та росії.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на пресконференції за підсумками зустрічі заявив, що Україна відкине будь-які спроби нав’язати модель, яка передбачає визнання в тій чи іншій формі тимчасового управління росіян над українськими ядерними об’єктами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-