Війна в Україні може спричинити продовольчу кризу в усьому світі

Війна в Україні може спричинити продовольчу кризу в усьому світі

Прогноз
Укрінформ
Менше ніж за місяць весь світ відчує наслідки війни в Україні. 

Такий прогноз голови Всеукраїнської Аграрної Ради Андрія Дикуна оприлюднений на сайті відомства, передає Укрінформ.

Як зазначається, лише за перший тиждень воєнних дій на територї України вартість продовольчої пшениці зросла на 100% і становить $400 за тонну. Для порівняння, за аналогічний період минулого року цей показник становив 150 $/т.

«За численними прогнозами міжнародних економістів, 2022 рік мав би нагадати світу, що ресурс планети не вічний, враховуючи наслідки затяжної пандемії, проблеми в енергетичній сфері та зміну клімату. Але тепер до уже наявних причин додалась війна на території найбільшої країни Європи, яка є топовим світовим експортером продовольства, і споживчі ринки уже на це відреагували», — пояснив Андрій Дикун.

За даними аналітичної служби ВАР, світовий експорт соняшникової олії в 2021-2022 маркетинговому році становив 10,9 млн т, з яких половину - 5,4 млн т експортувала Україна. Окрім того, Україна забезпечує майже 10% від загального об’єму світових поставок зерна.

Уже зараз Україна зіткнулась із продовольчою кризою - цілий ряд міст-мільйонників заблокований російськими окупантами без можливості забезпечення поставки продовольства, а українська посівна знаходиться під загрозою через брак необхідних матеріалів: насіння, засобів захисту, добрив та працівників.

«Частина працівників аграрних підприємств пішли на фронт і в лави територіальної оборони. Попри це, Всеукраїнська Аграрна Рада змогла налагодити безперебійну поставку продовольчих запасів в зони дефіциту: Київ, Харків, Херсон, Запоріжжя і продовжує розширяти мережу поставок. Ми уже відправили в гарячі точки 2500 т продовольчої пшениці та майже 1000 т продовольства, але цього все ще не достатньо. Тому ми продовжуємо формувати продовольчий запас країни і надавати гуманітарну допомогу містам, але це робити стає все важче, оскільки поля знаходяться під обстрілами, а підприємствам бракує обігових коштів через відсутність можливості здійснювати експортні поставки», — прокоментував Дикун.

За його словами, Україна входить у топ-5 світових експортерів продовольства, тому менше ніж за місяць весь світ відчує наслідки війни в Україні.

24 лютого Росія оголосила війну Україні. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та з Криму. Вони руйнують міста, вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-