Глава МАГАТЕ готовий поїхати до Чорнобиля домовлятися із загарбниками про безпеку

Глава МАГАТЕ готовий поїхати до Чорнобиля домовлятися із загарбниками про безпеку

Укрінформ
Глава МАГАТЕ готовий особисто приїхати до України, аби домовлятися про безпеку ядерних об’єктів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сам генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив під час участі у засіданні Ради Безпеки ООН.

“Я ще зранку заявив про свою готовність щойно це стане практично можливим поїхати до Чорнобиля, аби поговорити із українськими колегами, але також і силами, які контролюють об’єкт, аби встановити стабільні рамки дій з дотримання базових принципів безпеки, починаючи із фізичної цілісності об’єкту”, - сказав Гроссі.

За його словами, МАГАТЕ вже офіційно надіслало цю пропозицію українській та російській владі. “Зрозуміло, що коли і якщо ця місія МАГАТЕ відбудеться, вона не матиме нічого спільного із політичними та дипломатичними аспектами, які входять до повноважень Ради Безпеки. Вона займатиметься винятково безпекою ядерних об’єктів в Україні, яким загрожують пошкодження та аварії”, - наголосив глава МАГАТЕ.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти п’ятниці в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС. Зафіксовано влучання в перший енергоблок.

Президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський під час термінової розмови в ніч проти п’ятниці обговорили ситуацію, пов’язану з обстрілами та захопленням Запорізької АЕС.

Зеленський заявив, що російських військових, які обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, потрібно зупинити негайно, інакше Європа загине від ядерної катастрофи.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти з попередженням, що ці обстріли є «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-