Єврокомісія обіцяє допомогти Україні зберегти енергетичну стабільність попри війну

Єврокомісія обіцяє допомогти Україні зберегти енергетичну стабільність попри війну

Укрінформ
Європейська комісія розробляє пакет надзвичайних заходів у сфері енергетики та безпеки постачання енергоресурсів, що дозволять захистити енергетичний ринок ЄС та забезпечити стабільність енергопостачання для України, попри війну, розв’язану проти неї Росією.

Про це сьогодні під час виступу на засіданні Комітету Європарламенту з енергетики заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми постаємо перед повномасштабною війною на європейському континенті, яка ведеться проти партнера ЄС, країни, що пройшла довгий шлях реформ, зокрема, в енергетичному секторі і яка заслуговує на повну підтримку Європейського Союзу в умовах неспровокованої військової агресії, якій немає жодного виправдання. Єврокомісія активно працює над тим, щоб Україна могла продовжити стабільне постачання газу, незважаючи на війну. Вчора (2 березня – ред.) я надіслала листа міністрам енергетики країн ЄС, у якому пояснила, як ми будемо координувати надзвичайне постачання в Україну в енергетичному секторі», - сказала єврокомісар.

Вона зауважила, що під час засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики, що відбулася минулого понеділка, багато країн-членів ЄС виявили готовність надати Україні негайну допомогу у сфері енергетики. У цьому контексті Єврокомісія підтримує постійний контакт з міністром енергетики України Германом Галущенком для оперативного обміну інформацією про ситуацію на місцях.

Також Сімсон наголосила, що протягом минулих років Єврокомісія та Україна зробили багато, щоб підвищити енергетичну безпеку нашої держави перед загрозою повного постачання газу та електроенергії. Це включає можливість реверсного постачання газу з Угорщини та Словаччини, яке вже активно використовувалося. Така практика буде продовжена, що має величезну вагу для проходження наступного опалювального сезону.

Інше важливе питання, за словами представниці Єврокомісії, стосується синхронізації української енергетичної мережі з мережею континентальної Європи. Напередодні нападу, точно опівночі, Україна від’єднала свою електричну систему від електричної мережі Росії для іспиту на «ізольовану функціональність». Хоча цей іспит був запланований давно, за збігом обставин його проведення припало на початок російської військової агресії проти України. Тест пройшов добре і довів, що українська енергетична система може успішно діяти самостійно. В поточній ситуації Україна вирішила не приєднувати свою мережу знову до Росії.

«Минулого тижня, у неділю, ми мали розмову з міністром Галущенком. Я висловила повну політичну підтримку достроковій синхронізації українських електричних мереж з континентальною Європою, хоча за нормальних умов це мало б відбутися лише наступного року», - повідомила Сімсон.

Вона додала, що у складі Єврокомісії створено спеціальну оперативну групу, яка має оцінити потенційні ризики такого дострокового поєднання енергетичних мереж України і континентальної Європи, а також визначити заходи з їх подолання. На цій основі сторони мають намір забезпечити надійну синхронізацію електричних мереж, що стане вагомим проявом європейської солідарності та символом надії для України.

Як повідомлялося, Президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти Росії як країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-