Енергосистема Європи від Маріуполя до Лісабона: Укренерго про рішення Євросоюзу

Енергосистема Європи від Маріуполя до Лісабона: Укренерго про рішення Євросоюзу

Укрінформ
Після приєднання України до енергомережі ENTSO-E, яке сьогодні погодили міністри енергетики Європейського Союзу, енергосистема Європи простягнеться від Маріуполя до Лісабона.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба НЕК "Укренерго" у Фейсбуці із посиланням на голову правління компанії Володимира Кудрицького.

«Приєднання України до енергомережі ENTSO-E стане історичним рішенням та свідченням того, що Україна є невід’ємною частиною європейського простору. Енергосистема Європи простягнеться від Маріуполя до Лісабона. До цього рішення «Укренерго» та вся енергетична галузь готувалася шість років. За цей час ми інвестували понад 700 млн євро в розвиток електроенергетичної інфраструктури, зміцнили кіберзахист енергооб’єктів, виконали всі ключові технічні умови для нашої інтеграції в ENTSO-E», - сказав Кудрицький.

Він зазначив, що Україна вже довела, що здатна управляти енергосистемою під час військової агресії Росії та інформаційних атак і підтримувати її стабільну роботу.

Пресслужба Укренерго наводить слова Кадрі Сімсон, єврокомісара з питань енергетики, про те, що синхронізація української енергосистеми з енергомережею континентальної Європи - це стратегічна ініціатива щодо підвищення енергонезалежності.

Сімсон висловила чітку підтримку процесу пришвидшеної синхронізації, яку запросила Україна, та повідомила, що Рада ЄС також підтримала це рішення.

Ця підтримка дозволить НЕК «Укренерго» зберегти стале енергоживлення військової інфраструктури, що допоможе нашій героїчній армії продовжувати захищати Україну, а українським лікарням - надавати медичну допомогу.

В Укренерго вважають, що інтеграція до європейської енергомережі не тільки допоможе Україні під час війни, а й стане оптимальним рішенням для майбутнього.

"Після війни вона дасть можливість Україні та Європі спільно розвивати свій енергетичний сектор та підвищувати енергетичну безпеку всіх європейських країн", - заявили в компанії.

Як повідомлялось, українська енергосистема має інтегруватися до енергомережі континентальної Європи ENTSO-E у найкоротший термін. Таку позицію було підтримано міністрами енергетики країн ЄС на позачерговому засіданні Ради з питань енергетики Євросоюзу 28 лютого.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, технічна стадія синхронізації триватиме два тижні.

Раніше планувалося, що синхронізація Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з ENTSO-E відбудеться у 2023 році.

ENTSO-E – європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-