Євросоюз запровадив санкції проти 60 провідних компаній російського ВПК

Євросоюз запровадив санкції проти 60 провідних компаній російського ВПК

Укрінформ
Європейський Союз в ніч з 25 на 26 лютого оприлюднив перелік санкцій, які запроваджуються проти Росії у зв’язку з її агресією щодо України, у тому числі проти президента Володимира Путіна і міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської Ради.

«ЄС сьогодні вирішив накласти санкції на Володимира Путіна, президента Російської Федерації, та Сергія Лаврова, міністра закордонних справ Російської Федерації. Рада ЄС також погодила подальший пакет індивідуальних та економічних заходів, що стосуються Білорусі, у відповідь на неспровоковану та невиправдану військову агресію, що проводиться Російською Федерацією проти України», – йдеться у повідомленні.

Як нагадується у документі, президент Путін та його уряд розпочали війну проти незалежної суверенної сусідньої країни. Поведінка російського керівництва є найбільшою загрозою для міжнародного миру та безпеки.

«Сьогодні ми відповідаємо найсильнішими обмежувальними заходами. Європейський Союз єдиний у своїй рішучості, разом з міжнародними партнерами та союзниками, щоб захистити порядок миру, міжнародне законодавство та систему, що основана на правилах», – зазначається у повідомленні.

Пакет санкцій, що був швидко ухвалений на виконання імплементації рішення Європейської ради від 24 лютого, включає такі заходи.

Індивідуальні обмежувальні заходи

На додаток до заморожування активів російського президента та міністра закордонних справ, ЄС накладає обмежувальні заходи на членів Ради безпеки Російської Федерації, які підтримали негайне визнання Росією двох непідконтрольних уряду регіонів Донецької та Луганської областей України як незалежних утворень. Санкції будуть також подовжені на членів російської Державної думи, які ратифікували урядове рішення щодо угоди про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу між Російською Федерацією та цими двома утвореннями.

Крім того, ЄС також застосував санкції проти осіб Білорусі, які сприяли російській військовій агресії.

Економічні та фінансові санкції

Цей пакет, що був ухвалений сьогодні, включає подальше поширення існуючих фінансових обмежень, які відрізають Росію від доступу до найбільш важливих ринків капіталу. Він також забороняє облік і надання послуг стосовно акцій російських установ державної власності на торговельних майданчиках ЄС.

На додаток, він запроваджує нові заходи, які суттєво обмежують фінансовий потік з Росії до ЄС, шляхом заборони прийняття депозитів, що перевищують певний показник цінності, від громадян Росії та її резидентів, які утримують рахунки російських клієнтів з використанням Центрального депозитарію заощаджень ЄС, а також продаж деномінованих в євро облігацій російських клієнтів.

Ці санкції будуть поширюватися на 70% російського банківського сектору, включаючи у сфері оборони. Вони підвищать для Росії вартість запозичень, піднімуть рівень національної інфляції та поступово руйнуватимуть російську промислову базу. Додаткові заходи здійснюються з тим, щоб не дати можливості російській еліті скористатися «безпечними схованками» в Європі.

Енергетичний сектор

ЄС заборонить продаж, постачання, передання або експорт в Росію специфічних товарів та технологій у переробці нафти, із запровадженням обмежень на надання відповідних послуг. Вартість російського експорту у цій сфері становила 24 мільярда євро у 2019 році.

Транспортний сектор

ЄС запровадив заборону на експорт, що охоплює товари та технології у авіаційній та космічній промисловості, а також заборону на надання страхування та перестрахування вже триваючих послуг, що мають відношення до цих товарів та технологій. ЄС також забороняє надання відповідної технічної та фінансової допомоги.

Ця заборона, що поширюється на продаж всіх предметів, запасних частин та обладнання для російських авіаліній, призведе до деградації одного з ключових секторів російської економіки та внутрішнього взаємопоєднання цієї країни, оскільки дві третини наявного комерційного повітряного флоту Росії збудовані в ЄС, у США та в Канаді.

Технологічний сектор

ЄС поширює подальші обмеження на експорт товарів та технологій подвійного призначення, а також обмеження на експорт певних товарів та технологій, що можуть сприяти технологічному розвитку Росії у її секторах оборони й безпеки. Це включатиме таку продукцію, як напівпровідники або найсучасніші технології.

Візова політика

Дипломати та інші офіційні особи Росії, а також представники бізнесу, надалі не будуть здатними скористатися положеннями про візову лібералізацію, які дозволяють привілейований доступ (на територію) ЄС. Як зазначається, це рішення не вразить інтереси звичайних громадян Росії. Це рішення набуває чинності в день його ухвалення.

Як повідомляє Укрінформ, оприлюднений документ також містить позицію ЄС стосовно агресії, яку Росія розпочала проти України 24 лютого.

«Європейський Союз засуджує у можливо рішучих термінах неспровоковану та невиправдану агресію Російської Федерації проти України, а також залучення Білорусі до цієї агресії. Європейський Союз вимагає від Росії негайно зупинити свої воєнні дії, безумовно вивести всі сили та військове обладнання з усієї території України та повною мірою поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – йдеться у документі.

Європейська Рада вимагає від Росії та від підтримуваних Росією озброєних формувань поважати міжнародне гуманітарне право, зупинити свою кампанію дезінформації та кібернетичні атаки.

«Використання сили та насильницька зміна кордонів не має місця у 21-му столітті. Напруга та конфлікти мають вирішуватися виключно шляхом діалогу та дипломатії. ЄС буде продовжувати тісно співпрацювати із своїми сусідами та підтверджує непохитну підтримку та зобов’язання стосовно суверенітету і територіальної цілісності Грузії та республіки Молдова. ЄС продовжуватиме потужну координацію з партнерами та союзниками, в рамках ООН, ОБСЄ, НАТО та G7», – йдеться у повідомленні.

Відповідні правові акти, включаючи імена персон, на яких поширюються обмежувальні заходи, будуть оприлюднені в Офіційному журналі ЄС.

Наразі індивідуальні обмежувальні заходи застосовуються усього до 654 осіб та 52 установ, що включає заморожування активів та заборону на надання будь-яких фондів особам та установам, що включені до санкційного переліку. На додаток, на осіб, які включені до цього списку, поширюється заборона на подорожі, що не дозволяє їм в’їжджати на територію ЄС або перетинати її транзитом.

Як вже повідомлялося, 24 лютого, близько 4-ї годин ранку, Російська Федерація розпочала війну проти України, завдала ракетно-бомбових ударів по населених пунктах та інфраструктурі України, та почала наземний військовий наступ з різних напрямків.

Збройні сили України, за підтримки усього народу, мужньо протистоять агресії та завдають великих втрат російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-