Нацбанк має увесь ресурс, аби забезпечити фінансові потреби держави – Зеленський

Нацбанк має увесь ресурс, аби забезпечити фінансові потреби держави – Зеленський

Укрінформ
Національний банк і банківська система України мають увесь необхідний ресурс, аби забезпечувати потреби держави.

Про це Президент Володимир Зеленський зазначив під час брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк має і банківська система України мають увесь необхідний ресурс, щоб забезпечувати потреби держави, усе для захисту держави, для захисту інтересів громадян України", – сказав Зеленський.

Раніше голова правління НБУ Кирило Шевченко заявив, що Національний банк та банківська система України працюють у штатному режимі.

Ухвалена спеціальна постанова НБУ передбачає, що банки забезпечують роботу відділень у безперебійному режимі, якщо немає загрози життю та здоров’ю населення; доступ до сейфових скриньок забезпечується у безперебійному режимі. Безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень; банкомати підкріплюються готівкою без обмежень. НБУ здійснює бланкове рефінансування банків для підтримки ліквідності без обмежень по сумі терміном до 1 року з можливістю пролонгації ще на 1 рік. Платежі уряду України здійснюються без обмежень, згідно із законодавством про особливий період.

Водночас постанова також передбачає запровадження з 24 лютого тимчасових обмежень: призупиняється робота валютного ринку України, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами; зафіксовано офіційний курс на 24 лютого 2022 року (29,25 гривень за долар і 33,17 - за євро); обмежено зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 тис. грн на день (не враховуючи виплати заробітної плати та соціальних виплат), крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), уряду та окремих дозволів Національного банку без нарахування та зняття комісій; заборонено видачу готівкових коштів з рахунків клієнтів в іноземній валюті, крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), уряду та окремих дозволів Національного банку та ін.

Як повідомлялося, глава держави-агресора Володимир Путін оголосив про початок спеціальної воєнної операції на Донбасі. Близько 4-ої ранку 24 лютого Росія завдала ударів по Україні і розпочала війну.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на всій території країни запроваджується воєнний стан.

Верховна Рада вранці 24 лютого затвердила указ глави держави щодо запровадження воєнного стану на всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-