Агровиробники зазнають тиску податківців через законодавчу колізію - УКАБ

Агровиробники зазнають тиску податківців через законодавчу колізію - УКАБ

Укрінформ
Через законодавчу колізію органи Державної податкової служби на місцях вимагають від платників єдиного податку четвертої групи, які мають КВЕД 01.47 і 01.49, або переходу на загальну систему оподаткування, або зміни видів діяльності.

Яке передає Укрінформ, про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) у Фейсбуці.

"Державна податкова служба в областях почала в усному форматі повідомляти аграріїв - платників єдиного податку четвертої групи, які мають вид економічної діяльності (КВЕД) 01.47 і 01.49, про необхідність переходу на іншу систему оподаткування або виключення відповідного КВЕДу з переліку видів діяльності, яке здійснює те чи інше підприємство", - йдеться у повідомленні.

Йдеться про всіх суб’єктів господарювання, КВЕДи яких включають:

01.47 – Розведення свійської птиці (розведення та вирощування свійської птиці: курей, індиків, качок, гусей, цесарок, одержування яєць свійської птиці, діяльність інкубаторних станцій з вирощування свійської птиці);

01.49 – Розведення інших тварин (вирощування та розведення напівсвійських та інших тварин (страусів, інших видів птиці), розведення равликів, бджільництво, одержування меду та бджолиного воску тощо.

В УКАБ нагадують, що Закон України №1914-IX від 30 листопада 2021 року (більше відомий як законопроєкт №5600) передбачає зміни стосовно цих видів економічної діяльності в частині птахівництва. Однак у сесійній залі виникла "певна законодавча колізія" через порушення порядку голосування правок.

Зокрема, за законом, птахівники тепер не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи. Але при цьому було внесено зміни стосовно ставок єдиного податку для платників четвертої групи, які використовують сільськогосподарські угіддя для обслуговування будівель, споруд для ведення птахівництва.

За словами генерального директора асоціації Романа Сластьона, колізію у законодавстві слід виправляти, на чому УКАБ та деякі інші асоціації вже неодноразово наголошували, звертаючись до керівництва держави.

Читайте також: Рада ухвалила закон про стимулювання меліорації

«Виходячи з повідомлень, які звучать з регіонів щодо КВЕДів 01.47 і 01.49, про необхідність їх виключення або перехід на іншу систему оподаткування повідомляють взагалі всіх суб’єктів. Тобто і тих, хто не займається птахівництвом і в розрахунках частки виробництва взагалі не має продукції птахівництва. Отже, потенційно це може стосуватися підприємств і ФОПів, задіяних у розведенні равликів, бджіл, виробництві меду», – підсумував Сластьон.

Як повідомляв Укрінформ, народний депутат Олег Кулініч заявив, що зміни в оподаткуванні птахівництва несуть ризики для продовольчої безпеки держави. На його думку, сьогодні аграрії зіткнулися з величезною проблемою, адже у більшості з них змішана система агровиробництва – рослинництво і тваринництво функціонують разом, і виділяти окремо птицю для них абсолютно нерентабельно.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-