Верховний Суд остаточно підтвердив законність виведення з ринку банку «Капітал»

Верховний Суд остаточно підтвердив законність виведення з ринку банку «Капітал»

Укрінформ
Верховний Суд остаточно підтвердив законність виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "АКБ "Капітал". 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 19 січня 2022 року відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою акціонерів ПАТ "АКБ "Капітал", залишивши в силі рішення судів попередніх інстанцій про правомірність рішень Національного банку про віднесення ПАТ "АКБ "Капітал" до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію", - йдеться в повідомленні.

Ухвала Верховного Суду є остаточною та оскарженню не підлягає. Позивачами в цій справі були власники істотної участі в ПАТ "АКБ "Капітал" – ТОВ "Промгаз України" (15% акцій) та Руслан Щербань (34% акцій).

"Національний банк вітає законне та обґрунтоване судове рішення. Верховний Суд, всебічно дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про наявність підстав для визнання касаційної скарги необґрунтованою та відмови у відкритті касаційного провадження. Таким чином, постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 29.11.2021 та рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27.07.2021 у справі № 826/15723/17, якими підтверджено правомірність рішень регулятора про віднесення ПАТ "АКБ "Капітал" до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію, залишаються в силі", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк у липні 2015 року прийняв рішення віднести ПАТ "АКБ "Капітал" до категорії неплатоспроможних. Не погодившись із рішенням регулятора, в грудні 2017 року мажоритарні акціонери ПАТ "АКБ "Капітал" звернулися до суду з позовом до Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте також: Суд підтвердив законність виведення з ринку банку «Капітал»

Окружний адміністративний суд міста Києва 15 березня 2018 року позовну заяву ТОВ "Промгаз України" та Руслана Щербаня задовольнив частково. Зокрема, визнав протиправними та скасував постанови правління Національного банку про віднесення банку "Капітал" до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію. Національний банк у березні 2019 року подав апеляцію, однак апеляційна інстанція залишила її без задоволення. Верховний Суд 11 червня 2019 року касаційну скаргу Національного банку також залишив без задоволення. У березні 2021 року НБУ подав до Окружного адміністративного суду міста Києва заяву про перегляд рішення у справі за нововиявленими обставинами. Розглянувши цю заяву, суд 27 липня 2021 року скасував рішення попередніх інстанцій та підтвердив правомірність рішень регулятора про виведення з ринку ПАТ "АКБ "Капітал". Законність цього рішення підтвердив також і суд апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-