РФ використовує справу «Татнєфті» як інструмент гібридної війни — Малюська

РФ використовує справу «Татнєфті» як інструмент гібридної війни — Малюська

Укрінформ
Міністр юстиції України Денис Малюська висловив думку, що РФ використовує справу російської “Татнєфті” як інструмент гібридної війни.

Про це він заявив у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”, передає Укрінформ. 

“Вони цю справу використовують як інструмент гібридної війни”, - заявив він.

Говорячи про те, якими є шанси України уникнути сплати $112 млн “Татнєфті” за судовим рішенням міжнародного арбітражу, міністр поінформував, що щодо цього питання є кілька складних моментів.

“Перше це те, що програли ми давно – в 2014 році. Те, що далі відбувається, це намагання росіян ці кошти стягнути. І то, намагання дуже дивні, тому що вони в кількох юрисдикціях намагаються визнати це рішення арбітражу та кошти стягнути, але при цьому не заявлялись в Україні, не намагались тут його визнати. Більше того, вони й термін пропустили для визнання і виконання його на території України”, - поінформував Малюська.

Міністр зазначив, що в принципі, “якби вони одразу прийшли, визнали і заявили до виконання, я думаю, що воно б уже було виконано”. За його словами, в Україні наразі навіть немає процедури для того, щоб було виконано рішення арбітражу без його визнання на території України.

“А зараз вони в кількох інших юрисдикціях намагаються примусово виконати. З великою долею вірогідності Росія використовує це рішення як зброю, тобто “Татнєфть” не ставить собі за мету зі сто з чимось мільйонів стягнути. Їх радше цікавить сам процес завдання нам різноманітних збитків”, - сказав очільник Міністерства юстиції.

Він наголосив, що комерційна компанія “Татнєфть” дуже серйозно зав'язана на компанії “Роснєфть”.

Читайте також: Євродепутат: Nord Stream 2 - геополітичний інструмент Кремля для ослаблення ЄС

“Там, скоріш за все, одна і та ж сама юридична команда чи принаймні дотична, і ця історія вже значний період часу перестала бути економічною і стала політичною, тому що багато кроків росіян у цій справі я не можу пояснити комерційним інтересом. Комерційний інтерес говорить про зовсім інші кроки”, - сказав міністр.

Відповідаючи на питання, якими є ризики для України, Малюська уточнив, що ризики — є, але він не може про них розповідати.

Як повідомлялося, у травні 2008 року ВАТ «Татнефть» ініціювала арбітражне провадження проти держави Україна, посилаючись на порушення Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про сприяння і взаємний захист інвестицій.

29 липня 2014 року Арбітраж у липні 2014 року зобов'язав Україну виплатити Татнефти компенсацію у розмірі 112 млн доларів плюс відсотки.

Пізніше апеляційний суд Парижа залишив у силі два арбітражні рішення, що зобов'язали Україну виплатити компенсацію ВАТ "Татнефть".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-