Україна ризикує втратити чверть працездатного населення вже за 10 років - експерт

Україна ризикує втратити чверть працездатного населення вже за 10 років - експерт

Укрінформ
Подальше ігнорування міграційної проблеми може призвести до того, що за 10 років Україна втратить близько 5 млн працездатного населення та 150 млрд доларів.

Про це заявив директор економічних програм Українського інституту майбутнього (УІМ) Анатолій Амелін під час презентації дослідження стосовно рівня та наслідків трудової міграції в Україні, повідомляє Укрінформ.

На думку дослідників, якщо вже сьогодні не вжити дієвих заходів для стимулювання працездатних українців повертатися додому, вже найближчим часом країна зіштовхнеться не з тимчасовою трудовою міграцію, а з постійною. Адже збільшення українців за кордоном неминуче призведе до зростання кількості випадків зміни громадянства.

«Можна радіти тому факту, що Україна минулого року отримала 15 млрд доларів від заробітчан. Проте якою ціною? Якби ці люди працювали в Україні, їх внесок у ВВП становив би 30 млрд доларів», - наголосив Амелін.

Як зазначили автори дослідження, за 10 років кількість працездатного населення України зменшиться на чверть, а до 2050 року майже третина населення буде старше за 60 років. Це створить додаткове навантаження на пенсійну систему.

Читайте також: Близько 70% осіб з інвалідністю працездатного віку не мають роботи

Експерти Українського інституту майбутнього запропонували уряду план подальших дій у сфері міграції.

По-перше, слід розробити Стратегію міграційної політики як невід’ємну частину Національної економічної стратегії. Ця стратегія має включати визначення потреби у робочій силі в горизонті 15-30 років, розробку програм залучення трудових мігрантів, пропозиції щодо стимулювання бізнес-активності у регіонах із значним міграційним відпливом, програму щодо залучення, інтеграції та адаптації мігрантів з інших країн тощо.

По-друге, має запрацювати повноцінна пенсійна реформа з урахуванням залучення у неї трудових мігрантів.

По-третє, треба продовжувати розвивати систему охорони здоров'я України, складовою якої буде медичне страхування.

Четверте. Слід працювати над загальним покращенням якості життя в соціумі (безпека, дозвілля, фізичний розвиток, доступність державних та соціальних послуг).

«Ми розуміємо проблему, бачимо негативну динаміку. Тому вже сьогодні треба створювати національну політику, яка б змінювала ці тренди на краще», - підсумував Амелін.

Як повідомлялось, обсяг приватних грошових переказів в Україну за 2021 рік, за оцінками НБУ, становив 15,03 млрд дол. (за 2020 рік - 11,98 млрд дол.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-