Угода про ЗВТ із Туреччиною відкриє новий великий ринок для українського АПК - експерти

Угода про ЗВТ із Туреччиною відкриє новий великий ринок для українського АПК - експерти

Укрінформ
Угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Туреччиною відкриває для української продукції агропромислового комплексу великий ринок з низкою можливостей.

Як передає Укрінформ, про це сказав заступник генерального директора з адвокації Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Олег Нестеров, повідомляє пресслужба УКАБ.

«З огляду на прийняття даної угоди, українські аграрії, переробники, виробники техніки та обладнання, отримали доволі хороші можливості потрапити на ринок Туреччини. Фактично, для українського АПК з’являється новий величезний ринок з низкою можливостей, адже скасування чи зниження мит і безмитні квоти передбачені для значної кількості продукції (більше 10 тис. позицій)», - сказав Нестеров.

Він зауважив, що особливо цікавим може бути ця угода для виробників української причіпної техніки, які зможуть заявити про свою продукцію на новому ринку та зайняти нішу в агросекторі Туреччини.

В УКАБ зазначають, що угода має багато положень, які матимуть позитивний ефект на агропромисловий комплекс України.

Зокрема, проєктом угоди про ЗВТ передбачено скасування Україною ввізного мита на імпорт з Туреччини добрив та засобів захисту рослин. Це дозволить забезпечити відповідними ресурсами вітчизняних аграріїв для вирощування с/г продукції в новому сезоні, диверсифікувати імпорт та зробити більш конкурентним середовище на українському ринку.

У рамках безмитних квот є можливість експортувати з України до Туреччини курятину, яловичину, ряд іншої продукції тваринництва, в тому числі продукції молочної галузі. Разом з додатковими квотами на продукцію тваринництва, було знижено з 80% до 5% ставку ввізного мита до Туреччини різних аквакультур і риби.

Окрім цього, передбачено можливість в рамках безмитних квот поставляти в Туреччину жито, гречку, ріпак, а для цілого переліку саджанців ягід, багаторічних рослин, саджанців дерев, квітів передбачено зниження митної ставки до 0% чи 5% по окремих позиціях.

Читайте також: Україна зацікавлена у посиленні співпраці з Туреччиною в газовій сфері – Галущенко

Також знижено ввізне мито на рослинну олію до Туреччини з 80% до 5%, передбачені безмитні квоти для виробників кондитерської продукції і українських соків та знижено мита на вина українського виробництва до 5% (з 70%).

Встановлено 0% ставку ввізного мита на обладнання для зрошення, грунтообробної техніки, зокрема плугів, борін, культиваторів, сівалок, розкидачів добрив, причіпних обприскувачів українського виробництва.

Як повідомлялося, Україна та Туреччина 3 лютого 2022 року уклали вісім міждержавних документів. Серед них – угода про вільну торгівлю між країнами. Підписані також угоди про співробітництво у сфері молодіжної політики, податковій сфері, меморандуми про взаєморозуміння у сфері стандартизації та якості, у митній галузі, рамкова угода про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-