НКРЕКП затвердила зміни до правил ринку електроенергії на період ізольованого режиму

НКРЕКП затвердила зміни до правил ринку електроенергії на період ізольованого режиму

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила зміни до правил ринку електроенергії на період проходження ізольованого режиму енергосистемою України.

Відповідне рішення прийняте на засіданні НКРЕКП 3 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно із супроводжувальною документацією, зміни стосуються надання НЕК "Укренерго" додаткових повноважень для забезпечення безпеки роботи енергосистеми. Так, Укренерго має визначити та оприлюднити на своєму вебсайті дати початку та закінчення ізольованого режиму не пізніше семи календарних днів до переходу в такий режим.

Урегульовуєтьчя також проведення аукціонів із закупівлі допоміжних послуг. При цьому, у разі перенесення дат початку та/або закінчення ізольованого режиму Укренерго має право скасувати результати вже проведених аукціонів із закупівлі допоміжних послуг на період ізольованого режиму та організувати проведення нових аукціонів.

Зазначається, що на період ізольованого режиму всі постачальники послуг з балансування (ППБ) зобов'язані здійснювати діяльність на ринку електроенергії із забезпеченням необхідних обсягів резервів, які визначені Укренерго індивідуально для кожного постачальника з урахуванням наявних технічних особливостей та режиму роботи генеруючого обладнання.

Уся відпущена/відібрана ППБ електроенергія, відповідно до диспетчерських команд, у тому числі поза ранжиром для вирішення системних обмежень, вважатиметься балансуючою.

Читайте також: «Тарифна» комісія проведе позапланові перевірки 29 операторів ГРМ

Як повідомлялося, на лютий 2022 року запланована тестова робота ОЕС України та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції вітчизняної енергосистеми до ENTSO-E. Синхронізація ОЕС України з ENTSO-E запланована на 2023 рік.

ENTSO-E - європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-