Торік ЄІБ відкрив для України кредитні лінії на 554 мільйони євро

Торік ЄІБ відкрив для України кредитні лінії на 554 мільйони євро

Укрінформ
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) у 2021 році уклав угоди про фінансування інфраструктурних та інноваційних проєктів в Україні на 554 млн євро. 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу розповів голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон.

Майже половина вказаної суми (270 млн євро) буде витрачена на реконструкцію льотної зони №2 аеропорту “Бориспіль”.

“Другий проєкт, про який хотілося б згадати, - фінансування програми “Міський електричний транспорт у Києві” на 100 млн євро. Укладаючи відповідний договір, ми мали на меті розширення використання електричного транспорту у містах, що сприятиме боротьбі зі змінами клімату, та забезпечення подальшого розвитку муніципальної інфраструктури в Україні”, - сказав де Загон.

Також він згадав про проєкт з підтримки професійно-технічної освіти в Україні (58 млн євро), спрямований на розвиток людського капіталу. Дві кредитні угоди протягом минулого року, за словами голови представництва ЄІБ, укладено у приватному секторі. Один із цих проєктів — кредитна підтримка малого й середнього бізнесу через державний Укрексімбанк, другий — фінансування закупівлі обладнання для агропідприємств (106 млн євро).

“Також ми здійснили перерозподіл коштів з іншого проєкту на суму 50 млн євро, які спрямували на закупівлю вакцин проти коронавірусу. Ще 29 млн євро надали як технічну допомогу для підготовки важливих інвестиційних проєктів, що втілюватимуться в Україні”, - розповів де Загон.

Читайте також: В Україні реалізуються 25 проєктів у співпраці з ЄІБ на €5,2 мільярда – Мінфін

Як відомо, Європейський інвестиційний банк створено у 1957 році. З 2004 року Україна розпочала співпрацю з ЄІБ у створенні нормативно-правової бази з метою залучення його ресурсів для втілення інфраструктурних, енергетичних, природоохоронних та інших інвестиційних проєктів. У 2007 році відкрилося представництво ЄІБ в Україні. Відтоді обсяг наданих банком кредитних ресурсів в Україні, - як у державному, так і в приватному секторах, - перевищив 7 млрд євро. ЄІБ надає довгострокові кредити з терміном погашення 15-25 років, залежно від особливостей проєкту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-