Спецрахунки для плати за розподіл наразі не вирішили питання боргів облгазів - ОГТСУ

Спецрахунки для плати за розподіл наразі не вирішили питання боргів облгазів - ОГТСУ

Укрінформ
Введення спеціальних рахунків для зарахування плати за розподіл газу наразі не допомогло вирішити питання боргів операторів газорозподільних мереж перед ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) за відібране паливо для технологічних потреб.

Про це в коментарі Укріформу повідомили у ТОВ "Оператор ГТС України".

"Спецрахунки були введені з нульовим алгоритмом відрахування коштів на користь оператора. Відповідно, хоча механізм спецрахунків запущено, мета, заради якої його вводили, поки не досягнута", - повідомили в ОГТСУ.

Гендиректор компанії Сергій Макогон на ток-шоу Energy Freedom by Energy Club у середу повідомив, що заборгованість облгазів перед ОГТСУ перевищує 12 млрд грн і це негативно відображається на ліквідності оператора ГТС.

За його словами, ціна газу на виробничо-технологічні потреби, закладена у тарифах облгазів на послуги з розподілу газу наразі становить 7,42 грн за 1 кубометр, що значно нижче за ринкову ціну.

"Наші розрахунки показують, що якщо цю проблему не буде вирішено на державному рівні, то вже в березні, а може, і в лютому у нас можуть виникнути проблеми з ліквідністю", – заявив Макогон.

Він наголосив, що зараз ОГТСУ купує газ для балансування на Українській енергетичній біржі за рахунок власних коштів.

Читайте також: «Тарифна» комісія проведе позапланові перевірки 29 операторів ГРМ

Як повідомлялося, у жовтні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив порядок відкриття (закриття) рахунків зі спеціальним режимом використання для зарахування коштів, що надходять як плата за послуги розподілу природного газу. Нормативи розподілу цієї плати між операторами ГРМ та ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) мала затвердити НКРЕКП.

Очікувалося, що перерахування плати за розподіл газу на спецрахунки дозволить уникнути накопичення заборгованості облгазів перед ОГТСУ за відбори газу для технологічних потреб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-