Депутати пропонують об'єднати ЄСВ із податком на доходи фізосіб і знизити сукупну ставку

Депутати пропонують об'єднати ЄСВ із податком на доходи фізосіб і знизити сукупну ставку

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6548, який має на меті поступове зменшення навантаження на фонд оплати праці.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила народна депутатка, лідерка партії "Голос" Кіра Рудик.

Документ пропонує об'єднати податок на доходи фізичних осіб, військовий збір та єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у єдиний податок. Ставку податку на рівні 20% передбачається запровадити з 2026 року. А до цього моменту планується поступове її зниження з 29% у 2023 році до 26% - у 2024 році й 23% - у 2025 році.

"На сьогодні ціни зросли практично на все. Влада бачить два варіанти вирішення цього питання: запуск друкарського верстата та впровадження "продуктових" карток. Але рішення має бути системним — це, окрім інших економічних факторів, які стосуються зменшення тиску на бізнес, рівних правил тощо, зробити так, щоб у людей після сплати податків залишилось більше грошей в кишенях. Це саме і робить наш законопроєкт", - прокоментувала депутатка мету законодавчої ініціативи.

Читайте також: Оподаткування селян в “ресурсному” законі: справедливість чи збиткування?

Водночас Рудик наголосила, що скасування військового збору та ЄСВ і запровадження ставки ПДФО не призведе до втрат державного та місцевих бюджетів, а в перспективі - забезпечить додаткові надходження за рахунок легалізації заробітних плат.

"У нас розроблені математичні моделі, які демонструють, що державний бюджет зможе витримати таке зменшення і зробити так, щоб більше коштів залишались в людей. Вже на другому-третьому році таке зменшення податків призводить до збільшення надходжень, адже бізнес виходить з тіні. Ми зараз керуємося досвідом усіх країн, які проходили економічні потрясіння, як і Україна", - зауважила Рудик.

Вона додала, що протягом останніх років спостерігається тенденція до перевиконання держбюджету, і надлишковими коштами можна перекрити дефіцит Пенсійного фонду в разі його виникнення.

"Ми абсолютно можемо собі дозволити таке зниження. Гроші в державі є, і проблема лише в тому, що держава нераціонально їх використовує. Тому наполягаю на тому, що наш шлях до економічного зростання йде виключно через зниження податків", - підсумувала Рудик.

Як повідомлялось, Пенсійний фонд України завершив 2021 рік з дефіцитом бюджету в 9,1 млрд грн, що на 13,2 млрд грн менше, ніж у 2020 році.

При цьому загальний обсяг доходів бюджету Пенсійного фонду на 2021 рік був затверджений у розмірі 521,2 млрд грн, з них 345 млрд грн - власні доходи Пенсійного фонду, а 173,2 млрд грн - кошти державного бюджету на виплату пенсій, надбавок і підвищень. 

За даними Мінфіну, фактичний дефіцит державного бюджету за 2021 рік становив 197,9 млрд грн, або 3,8% ВВП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-