Маніпуляція: Вітренко про створення компанії Газпрому для сертифікації «Північного потоку-2»

Маніпуляція: Вітренко про створення компанії Газпрому для сертифікації «Північного потоку-2»

Укрінформ
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко назвав маніпуляцією створення дочірньої компанії Газпрому для проходження сертифікації газогону "Північний потік-2".

Таку позицію Вітренко оприлюднив у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

"Путін продовжує демонструвати свою повну зневагу до Європи та її законодавства. Цього разу йдеться про створення дочірньої компанії Газпрому Gas for Europe, яку він хоче зробити власником та оператором частини Північного потоку-2, яка проходить територією Німеччини. І це ніщо інше – як маніпуляція, бажання бути понад законом і продовжувати шантажувати Європу газом ще не один рік", - заявив очільник Нафтогазу.

За його словами, такий крок прямо суперечить чітко вираженій політичній волі Європейського парламенту і Ради ЄС, які свідомо поширила правила Третього енергопакета на "Північний потік-2".

"Попри те, що Північний потік-2 – це єдина труба, яка не має жодного інтерконектора, хочуть сертифікувати за правилами ЄС тільки 54 км із понад 1200. Однак газопроводи на території ЄС і так підпадали під європейське регулювання (як це було у випадку з продовженням газопроводу Північний потік-1 вже на території ЄС), а Директива Ради ЄС 2019 була прийнята саме для того, аби правила стосувалися усього газогону – від Усть-Луги в Росії до Любміна в Німеччині", - підкреслив Вітренко.

Він зазначив, що Нафтогаз, який був офіційно долучений процедури сертифікації "Північного потоку-2", надасть усі юридичні аргументи, чому європейським правилам має відповідати увесь газогін, а не тільки його німецька частина.

Компанія очікує від нового уряду Німеччини та від регулятора, що вони не дозволять Росії влаштовувати "юридичні трюки" і зневажати європейські норми і закони.

Як повідомлялося, компанія Nord Stream 2 AG заснувала німецьку дочірню структуру Gas for Europe GmbH.

Nord Stream AG подала заявку на сертифікацію газогону "Північний потік-2" до Федерального мережевого агентства ФРН 6 вересня 2021 року.

Читайте також: Північний потік-2 є частиною плану війни Путіна з Україною - Вітренко

Проте в листопаді регулятор оголосив, що призупиняє процедуру через невідповідність юридичним нормам європейського газового законодавства (анбандлінг). Операційна компанія Nord Stream AG, штаб-квартира якої розташована у Швейцарії, мала створити компанію у ФРН, щоб розділити функції транспортування газу та його продажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-