Північний потік-2 є частиною плану війни Путіна з Україною - Вітренко

Північний потік-2 є частиною плану війни Путіна з Україною - Вітренко

Укрінформ
Будівництво та запуск газогону "Північний потік-2" є частиною плану війни президента Росії Володимира Путіна з Україною.

Таку думку висловив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Будівництво і запуск Північного потоку-2 ніщо інше, як частина плану Путіна вести війну з Україною. Таким чином він хотів відмовитися від транзиту територією нашої країни, аби подальше вторгнення ніяк не вплинуло на продажі російського газу до Європи", - написав Вітренко.

Він наголосив, що Путін і раніше використовував газ як зброю, і ще активніше продовжив робити це після спільної заяви США і Німеччини у липні 2021 року. На думку Вітренка, така поведінка потребує реакції Заходу, покарання.

"Ми готові до будь-якого розвитку подій та продовжуємо робити все, що в наших силах, аби ситуація в Україні була стабільна, у тому числі і в енергетиці як одній із ключових сфер національної безпеки", - зауважив очільник НАКу.

Він нагадав, що Україна вже здобувала перемогу над Росією у газових питаннях, відсудивши у Газпрому мільярдні виплати на свою користь.

"Я особисто займався цим судовим процесом і тому знаю, що єдиний рецепт успіху в перемовинах з Росією – це можливість протистояти їй, здатність сказати тверде «ні», мати інші варіанти рішень. Тож і міжнародна спільнота так само не повинна боятися протистояти Путіну і демонструвати власну силу", - підкреслив Вітренко.

Як повідомлялося, компанія Nord Stream 2 AG заснувала німецьку дочірню структуру Gas for Europe GmbH.

Nord Stream AG подала заявку на сертифікацію газогону "Північний потік-2" до Федерального мережевого агентства ФРН 6 вересня 2021 року.

Проте в листопаді регулятор оголосив, що призупиняє процедуру через невідповідність юридичним нормам європейського газового законодавства (анбандлінг). Операційна компанія Nord Stream AG, штаб-квартира якої розташований у Швейцарії, мала створити компанію у ФРН, щоб розділити функції.

Читайте також: Питання наслідків для Nord Stream 2 має бути пріоритетним на перемовинах із Кремлем – Вітренко

Регулятор зазначав, що процес сертифікації залишатиметься призупиненим, доки не буде завершено передачу основних активів і людських ресурсів дочірньому підприємству, а Федеральне мережеве агентство зможе перевірити повноту поданих документів дочірньої компанії як нового заявника.

Будівництво "Північного потоку-2" завершили на початку вересня. Газопровід побудовано з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-