Продовження проєкту «Північний потік-2» нині є «схожим на зраду» – радник голови Нафтогазу

Продовження проєкту «Північний потік-2» нині є «схожим на зраду» – радник голови Нафтогазу

Укрінформ
Продовження проєкту газопроводу "Північний потік-2" попри загрозу повномасштабного російського наступу на Україну є проявом байдужості, "яка межує зі зрадою".

Як передає Укрінформ, про це заявив колишній посол України в Австрії, нині радник голови "Нафтогазу" Олександр Щерба в інтерв’ю провідній австрійській газеті Die Presse.

"Говорити перед лицем російського наступу на Україну, що ми продовжуватимемо проєкт "Північного потоку-2", незалежно від того, що трапиться - це байдужість, яка межує зі зрадою", - заявив експосол.

Він вказав, що газопровід, який має зв’язати Росію через Балтійське море з Німеччиною та Європейським союзом, є для президента РФ Володимира Путіна "зброєю". "І Відень та Берлін кладуть зброю йому в руки", - зазначив Щерба.

Він підкреслив, що мета газопроводу — це "виведення України з гри на енергетичному ринку".

Як нагадує Die Presse, протягом шести з половиною років, до минулого літа Щерба був послом України в Австрії, а зараз представляє інтереси українського газового концерну "Нафтогаз" як головний радник президента компанії.

"Зараз я можу сказати більше. Раніше мав бути більш обережним", - заявив Щерба.

У статті, яка називається "Конфлікт в Україні: Позиція Австрії "близька до зради", вказується на те, що свою бутність послом Олександр Щерба не раз чув, як українські президенти піднімали цю тему під час своїх візитів до Відня, але кожного разу натикалися на холодну відмову. "Австрійський уряд завжди реагував однаково: "Ніяких дискусій, нам потрібний "Північний потік - 2", - заявив експосол.

Він наголошує, що російський газопровід є непотрібним з економічної точки зору. "Навіть якщо газові потреби зростуть у наступні роки, українська ГТС та підземні сховища в змозі цю потребу покрити", - заявив радник голови "Нафтогазу".

Щерба висловив переконання, що головним мотивом очільника Кремля є прагнення реваншу: "Путін хоче відкрутити європейський годинник назад. Він хоче щоб Захід відчув те саме приниження, яке він відчував при розпаді СРСР".

За його словами, лише жорсткі санкції можуть втримати Росію від вторгнення. "Якщо Путін знатиме, що Росії загрожує відключення від банківської системи SWIFT, він не піде у наступ… Пара санкцій проти окремих осіб та звичні висловлювання стурбованості не допоможуть", - заявив Щерба.

Читайте також: Німецькі політики: Nord Stream 2 не може працювати, якщо Росія атакує Україну

Як відомо, “Північний потік - 2” – російський газопровід, збудований в обхід України. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

Наразі газогін вже добудований і федеральне мережеве агентство Німеччини перевіряє, чи дотримані всі законодавчі вимоги для роботи.

13 січня верховний представник ЄС з зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що доля газопроводу "Північний потік-2" пов'язана з будь-яким потенційним конфліктом РФ з Україною. Водночас у Німеччині та Австрії продовжують відстоювати необхідність введення в експлуатацію цього газопроводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-