Стартова вартість земельних ділянок на аукціонах Прозорро перевищила мільярд - Лещенко

Стартова вартість земельних ділянок на аукціонах Прозорро перевищила мільярд - Лещенко

Укрінформ
Стартова вартість всіх земельних ділянок, виставлених на аукціони у системі "Прозорро.Продажі", становить більше 1 млрд грн. 

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у Телеграмі.

«Менше ніж за 4 місяці від старту земельних аукціонів у системі «Прозорро.Продажі» стартова вартість земельних ділянок подолала позначку в 1 млрд грн! А органи місцевого самоврядування за ці 112 днів уже заробили до бюджетів різних рівні понад чверть мільярда гривень», - йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що наразі у системі «Прозорро.Продажі» опубліковано 3244 аукціони з загальною площею земельних ділянок у 18 тис. га. Вартість виставлених земель на аукціони з оренди – 74 млн грн, із її відчуження – 927 млн грн. Землі сільськогосподарського призначення продають на 72% аукціонів.

За словами міністра, у п'ятірку областей лідерів за стартовою вартістю лотів з продажу входять: Львівська, Київська, Закарпатська, Одеська та Харківська області. "Саме тут земля є найдорожчою під продаж (принагідно нагадую, що державні та комунальні сільськогосподарські землі перебувають під забороною купівлі-продажу, тож ідеться виключно про землі приватних осіб або не с/г землі)", - пояснив Лещенко.

Він додав, що стартова вартість лотів із оренди землі найвища на Одещині, Хмельниччині, Кіровоградщині, Київщині та Львівщині. Згідно з даними міністра, у середньому зростання ціни за результатами земельних торгів становить понад 200%, а за с/г землями цей показник сягає 437%. Втім у деяких регіонах він може дорівнювати 1000 %.

Лещенко розповів, що з моменту старту земельних аукціонів у системі "Прозорро.Продажі" органи місцевого самоврядування уже заробили до бюджетів різних рівні понад чверть мільярда гривень.

Читайте також: У «Прозорро.Продажі» оголосили понад 3000 земельних аукціонів

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня 2021 року в Україні офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням у 100 га.

Перші земельні аукціони в системі Prozorro.Продажі стартували 8 листопада 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-