НБУ розпочинає щорічну оцінку стійкості банків

НБУ розпочинає щорічну оцінку стійкості банків

Укрінформ
Національний банк розпочинає щорічну оцінку стійкості банків; цьогоріч стрес-тестування пройдуть 22 фінустанови.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Національний банк України затвердив технічне завдання для проведення щорічної оцінки стійкості у 2022 році та визначив перелік банків, які проходитимуть стрес-тестування, що є її складовою.

"Оцінка стійкості здійснюватиметься станом на 1 січня 2022 року. Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review – AQR) для 71 фінансової установи, що має банківську ліцензію", - йдеться у повідомленні.

Національний банк України затвердив технічне завдання для проведення щорічної оцінки стійкості у 2022 році та визначив перелік банків, які проходитимуть стрес-тестування, що є її складовою.

Традиційно для стрес-тестування обирають 30 найбільших банків, відібраних за критеріями: розмір активів, зважених на ризик, обсяг залучених депозитів від домогосподарств та чистих кредитів, наданих домогосподарствам (з вагою 40%, 50% та 10% відповідно).

Проте прийнято рішення, що цьогоріч Нацбанк не стрес-тестуватиме банки, які двічі поспіль продемонстрували свою стійкість до несприятливих подій. Тестуватимуть лише ті фінустанови, які за результатами останніх двох оцінок стійкості мали підвищені необхідні рівні достатності капіталу або ж потрапили до списку вперше.

Банки, які проходитимуть стрес-тестування у 2022 році: АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк», АБ «Укргазбанк», АТ «Альфа-Банк», АТ «Сбербанк», АТ «Кредобанк», АТ «Правекс Банк», АТ «Банк Форвард», Акціонерний банк «Південний», АТ «Таскомбанк», АТ «Універсалбанк», АТ «Банк Кредит Дніпро», ПАТ «Банк Восток», АТ «Мегабанк», АТ «А-Банк», ПАТ «МТБ Банк», АТ «КІБ», АТ «Банк Інвестицій та заощаджень», АТ «Банк Альянс», АТ АКБ «Львів», ФТ АКБ «Глобус», ПуАТ «КБ «Акордбанк».

Ці підходи встановлено рішенням правління Національного банку України, яке набрало чинності 21 січня 2022 року.

Як повідомлялося, Національний банк з 2018 року проводить оцінку стійкості банків, яка передбачає, в тому числі, стрес-тестування для окремо визначеного переліку банків.

Читайте також: НБУ та ПРООН співпрацюватимуть у сфері розробки стандартів сталого фінансування

У 2021 році Нацбанк після річної перерви провів стрес-тестування найбільших банків України. Стрес-тестування пройшли 30 банків, що мають 93% активів банківської системи. Успішно пройшли стрес-тестування дев’ять банків. Більшість із них - з іноземним капіталом, а також державний ПриватБанк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-