Інформація про від'їзд дипломатів з України може вплинути на дії інвесторів - експерт

Інформація про від'їзд дипломатів з України може вплинути на дії інвесторів - експерт

Укрінформ
Інформація про від'їзд дипломатів з України на тлі можливої ​​агресії РФ може вплинути на дії інвесторів.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав керівник відділу аналітики ДК Forex Club Андрій Шевчишин.

"Гривня вранці в понеділок відновила падіння щодо долара, відкотившись до 28,36 грн за долар, втративши на відкритті більш як 0,5%. Погіршення новинного фону щодо можливої ​​агресії РФ, інформація про евакуацію сімей дипломатів США та розгляд можливої ​​евакуації інших посольств, а також заяви утриматися від відвідання України та РФ дають імпульс іноземним інвесторам відновити вихід з України. З початку року портфель ОВДП на руках нерезидентів скоротився на 8,3 млрд грн, і темпи його падіння зберігаються", - зазначив експерт.

За його словами, ситуацію посилює погіршення епідеміологічної ситуації. Івано-Франківська область перейшла в червону зону, а темпи зростання захворювань в інших регіонах вказують, що червону зону також незабаром запровадять у багатьох регіонах.

Імпортери також зберігають активність на ринку, проте локдаун та побоювання його запровадження їх починає притримувати.

Читайте також: Європейська перспектива України: Шмигаль провів переговори з австрійським колегою

Складною залишається ситуація з газом. Проте імпортери газу не проявляють своєї активності на ринку, оскільки розуміють, що вихід НАК навіть з пролонгованою купівлею валюти для імпорту газу може суттєво натиснути на гривню, особливо у період відпливу капіталу нерезидентів.

"Після нетривалої стабілізації, гривня продовжить послаблення, прагнучи до максимальних рівнів поточного року зони 28,5-28,6 грн за долар. НБУ у разі суттєвого пресингу покупців постарається згладити рух, проте навряд чи зупинить. Крім новин про ситуацію на кордонах та зведень про нові захворювання, стежимо на тижні за розміщенням Мінфіну (швидше за все черговим невдалим через низькі пропоновані ставки по ОВДП), а також за відшкодуванням ПДВ, яке може знизити і без того невелику пропозицію валюти. Ну і вишенька на торті - засідання ФРС США", - написав Шевчишин.

Як повідомляв Укрінформ, загалом з початку 2022 року Нацбанк продав на міжбанку 751,7 млн дол. і купив 20 млн дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-