Учасниками ринку землі в Україні виступають від 1% до 3% фермерів - фахівець

Учасниками ринку землі в Україні виступають від 1% до 3% фермерів - фахівець

Укрінформ
У ринку землі, що функціонує з липня 2021 року, беруть участь від 1% до 3% українських фермерів. 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив голова «Союзу українського селянства» Іван Томич під час круглого столу 21 січня.

"Український фермер майже не бере участі у ринку землі - це унікальний фактор України. Більш ніде в світі такого немає. У ринку землі беруть участь лише 1-3% фермерів", - наголосив Томич.

Він додав, що крім цього викупити ті ділянки, які були у постійному користуванні, змогли менше 100 з 20 тис. українських фермерів.

Президент Асоціації фермерів та землевласників України Віктор Гончаренко зазначив, що згідно із законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», фермери мають право викупити ділянку, яка була оформлена у постійне користування. Вартість такої ділянки буде встановлюватися відповідно до державної кадастрової оцінки.

За словами Гончаренка, дуже мало фермерів за час функціонування ринку змогли викупити свої ділянки. Зокрема, у об'єднаних територіальних громадах заявляюють, що не мають відкритих рахунків на які фермери мають перарахувати кошти.

Гончаренко зауважив, що це є суттєвою перешкодою, яка має бути усунута якнайшвидше.

Читайте також: В Україні зареєстрували 82 819 земельних угод

Томич підкреслив, що фермерські асоціації напрацювали рішення, які мають вирішити окреслені проблеми. Зокрема, потрібно провести ретельний аналіз ринку землі та перешкод, що заважають фермерам стати його повноцінними учасниками.

Фермери планують звернутись до Держгеокадастру і правоохоронних органів з пропозицією провести розслідування порушень, які були здійснені під час інвентаризації земель.

Крім цього, фермери планують організувати круглий стіл з головами депутатських фракцій Верховної Ради, аграрними асоціаціями та представниками уряду для донесення своєї позиції стосовно ринку землі та напрацювання спільних дій з вирішення його проблем.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня 2021 року в Україні офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням у 100 га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-