Нацбанк погіршив прогноз інфляції та зростання економіки на 2022 рік

Нацбанк погіршив прогноз інфляції та зростання економіки на 2022 рік

Оновлено
Укрінформ
Національний банк погіршив прогноз інфляції в Україні на 2022 рік - із 5% до 7,7% та прогноз зростання економіки - з 3,8% до 3,4%. 

Про це на брифінгу сказав голова НБУ Кирило Шевченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%, зважаючи на реалізацію низки проінфляційних чинників", - сказав Шевченко.

Він зазначив, що світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося раніше. Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, але й потребуватиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Зберігатиметься й значний ціновий тиск з боку країн – торговельних партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень.

"Повернення рівня інфляції до цілі 5% очікується лише в 2023 році", - сказав Шевченко.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку до 10%

За його словами, економіку підтримуватимуть - споживчий попит і все ще сприяливі умови торгівлі. "Натомість обмежуватимуть потенціал економіки - напружена геополітична ситуація, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення, відчутні наслідки коронакризи, порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, передовсім у першому півріччі", - додав глава НБУ.

При цьому, за прогнозом регулятора, у 2023–2024 роках зростання реального ВВП прискориться до близько 4% на рік.

Читайте також: Кабмін планує у 2022 році зменшити державний борг до 50,8% ВВП

"Цьому має посприяти стабілізація геополітичної ситуації протягом 2022 року, остаточне вичерпання негативних ефектів пандемії, подальше зростання світової економіки та збереження доволі сприятливих умов торгівлі", - зауважив Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, пришвидшення інфляції у 2021 році було загальносвітовою тенденцією, зумовленою насамперед швидким відновленням економічної активності після коронакризи на тлі порушень ланцюгів постачання, пов'язаних із карантинними обмеженнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-