У Мінрегіоні констатують позитивну динаміку збільшення місцевих бюджетів

У Мінрегіоні констатують позитивну динаміку збільшення місцевих бюджетів

Ексклюзив
Укрінформ
Обсяги місцевих бюджетів українських громад мають позитивну динаміку зростання завдяки реформі децентралізації.

Про це повідомили Укрінформу в Міністерстві розвитку громад та територій України у відповідь на інформаційний запит.

"На початку реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади власні доходи місцевих бюджетів у 2014 році складали понад 100 млрд грн. (загальний і спеціальні фонди). Наразі Держбюджетом на 2022 рік прогнозовано очікується 437 млрд грн., що на 87 млрд грн більше у порівнянні з 2021 р. Тож загалом динаміка збільшення обсягів місцевих бюджетів позитивна", - йдеться у відповіді.

Також зазначають, що органи місцевого самоврядування базового рівня, обрані на місцевих виборах, з 1 січня 2021 року перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, отримали однакові повноваження та ресурси, необхідні для їх реалізації.

"Встановлено рівні умови для сільських, селищних, міських територіальних громад у бюджетному забезпеченні. Громади отримали право управляти землями в межах своєї території та законодавче підґрунтя у сфері земельних відносин. У тергромадах зміцнено й інфраструктурну спроможність через передачу майже всіх об’єктів спільної власності – соціальних, медичних, освітніх, культурних закладів тощо", - зауважують у Мінрегіоні.

Також нагадують, що одним із головних завдань реформи децентралізації влади є посилення фінансової автономії та спроможності територіальних громад, які зможуть забезпечити сталий місцевий розвиток і надання якісних послуг.

"Слід зауважити, що після місцевих виборів сформувалися нові самоврядні органи територіальних громад, які почали працювати в нових територіальних, організаційних, бюджетних умовах, і успіх децентралізації буде вимірюватися результатами діяльності кожної громади", - зауважують у міністерстві.

Читайте також: Місцеві бюджети отримають понад 20 мільярдів додаткових коштів - Прем'єр

Крім того, звертають увагу, що 2021 рік – це перший рік в рамках реалізації реформи, який будуть детально аналізузувати щодо місцевих бюджетів та фінансової спроможності громад, оскільки всі громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом.

Як повідомлялося, Українські громади цього року отримають рекордну підтримку з державного бюджету на власний розвиток та розбудову інфраструктури. Йдеться про 132 мільярди гривень, які передбачені Законом України «Про державний бюджет на 2022 рік».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-