Укргазвидобування ввело в експлуатацію новий програмний комплекс для обліку газу

Укргазвидобування ввело в експлуатацію новий програмний комплекс для обліку газу

Укрінформ
АТ "Укргазвидобування" розпочало дослідно-промислову експлуатацію нового програмного комплексу Bee-UGV, який розроблений для збору даних з вузлів обліку енергоресурсів та для розрахунку кількості природного газу в одиницях енергії (кВт-год).

Про це йдеться у релізі НАК "Нафтогаз України". який є у розпорядженні Укрінформу.

"Чітка, прозора, єдина система обліку енергоресурсів — одне з ключових завдань, яке стоїть перед усіма підприємствами Групи Нафтогаз. Введенням в експлуатацію сучасного програмного продукту Укргазвидобування підтверджує готовність до системної роботи в нових умовах, зокрема, до переходу на облік природного газу в одиницях енергії", — прокоментував голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

Згідно з повідомленням, новий програмний комплекс також дасть можливість оперативно отримувати та аналізувати інформацію з автоматизованих вузлів обліку природного газу, нафти та газового конденсату, пластової води, електроенергії, потокових та лабораторних приладів визначення фізико-хімічних параметрів природного газу, теплоти згоряння і вмісту вологи тощо.

Підрахунок обсягів газу в енергетичних одиницях в Україні стане обов’язковим з 1 травня 2022 року. В Укргазвидобуванні зазначають, що введений в експлуатацію програмний комплекс якраз і дозволить обліковувати не тільки обсяг газу, але його кількість в енергетичних одиницях.

Наразі Укргазвидобування перевіряє всі програмні компоненти, служби та модулі комплексу Bee-UGV. Завдяки Bee-UGV компанія змогла об’єднати в одну систему 3 176 облікових приладів, а за потреби має можливість відстежувати показники зі 100 вузлів обліку одночасно в режимі реального часу.

Читайте також: СБУ викрила посадовців «Укргазвидобування» у вимаганні ₴400 тисяч

Як повідомлялося, 2 листопада Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №2553 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії».

Документ передбачає, що розрахунки на ринку природного газу здійснюватимуться за обсягом природного газу в одиницях енергії – кіловат-годинах (кВт-год.).

Норми про облік газу в енергетичних одиницях почнуть працювати з 1 травня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-