Уряд затвердив порядок торгів газом для потреб виробників продтоварів

Уряд затвердив порядок торгів газом для потреб виробників продтоварів

Укрінформ
Кабінет Міністрів затвердив порядок біржових торгів газом власного видобутку для потреб виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 12 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з проєктом рішення, Міністерство енергетики також має невідкладно затвердити персональний склад комітету з нагляду за біржовими торгами з продажу газу українського видобутку.

Документ прийнятий із одноденним доопрацюванням та дооформленням.

За повідомленням Міністерства економіки, продавець газу зобов’язаний повідомити біржі граничну ціну продажу палива, яка буде максимальною для укладання біржової угоди по кожній з заявок, не пізніше, ніж за 4 години до початку проведення торгової сесії. У випадку невиконання цієї вимоги стартова ціна продавця буде визначена як гранична. Цінові ліміти, вище яких не може укладатись угода, будуть встановлені біржею на основі отриманої від продавця інформації.

Зазначається, що на спеціальні аукціони будуть допускатися компанії - виробники соціальних продуктів, що входять до списку Міністерства аграрної політики та продовольства, а також трейдери, які мають укладені договори з цими компаніями. Для забезпечення чесної конкуренції торги відбуватимуться в умовах анонімності учасників-покупців. Газові аукціони відбуватимуться виключно у робочі дні.

За організаційними складовими торгів та дотриманням порядку процедури слідкуватиме комітет, до якого увійдуть представники від Мінекономіки, Міненерго та Мінагрополітики. Оголошення про проведення торгів будуть розміщуватись на сайті уповноваженої біржі та міститимуть найменування продавців, стартову ціну, кількість та розміри лотів, крок торгів та умови постачання, іншу інформацію, що стосується торгів.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів до 30 квітня 2022 року обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, соняшникової олії. Уряд встановив граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку (без урахування рентних платежів) на рівні не більше 24% для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.

Раніше низка виробників продовольчих товарів заявили про ризик призупинення виробництва через високу ціну на газ. Водночас Асоціація газовидобувних компаній України (АГК) вважає, що регулювання цін на газ для підприємств може поглибити енергетичну кризу в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-