Події в Казахстані можуть негативно вплинути на його енергополітику щодо України - експерт

Події в Казахстані можуть негативно вплинути на його енергополітику щодо України - експерт

Укрінформ
Участь Росії у придушенні заворушень у Казахстані може посилити її позиції в цій країні і негативно позначитися на постачанні енергоносіїв з Казахстану до України.

Таку думку висловив експерт програми «Енергетика» з Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп під час круглого столу в Києві на тему: «Наслідки Казахстану: чи справді Україна отримала передишку в протистоянні з Росією», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як вважає експерт, унаслідок останніх подій у Казахстані Росія може отримати вплив на енергетичну політику цієї країни, що негативно позначиться на Україні.

“Якщо Казахстан почне спільну політику з Москвою щодо постачання енергоносіїв в Україну, то це так чи інакше змусить Україну шукати нові джерела постачання, які можуть виявитися дорожчими”, - зазначив Прокіп.

Він нагадав, що Україна імпортує з Казахстану майже 18% вугілля та 20% автомобільного газу на рік, а разом з Росією та Білоруссю — близько 70%, що є досить вагомим показником.

“Україна споживає близько 2 млн тонн автогазу на рік, з яких 20% - з Казахстану. А якщо взяти Казахстан, Росію і Білорусь, то, за даними 2020 року, ці три країни покривають 67% споживання автогазу в Україні. Це досить значущий показник за умови, якщо ці три країни почнуть спільну політику щодо України в постачанні автогазу”, - наголосив Прокіп.

Експерт вважає ймовірною спільну енергетичну політику трьох країн, яка не буде сприятливою для України й змусить її шукати нові маршрути енергопостачань.

“Якщо Москва здійснить вплив на інші дві столиці щодо постачання нафтопродуктів в Україну, у нас будуть суттєві проблеми, які полягатимуть в необхідності налагодження нових маршрутів поставок”, - попередив Прокіп.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня. Вони переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд склав повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ. Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку по допомогу в придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-