Цього року дев’ять банків успішно пройшли стрес-тестування

Цього року дев’ять банків успішно пройшли стрес-тестування

Укрінформ
Національний банк оприлюднив результати оцінки стійкості банків у розрізі банківських установ. Цього року успішно пройшли стрес-тестування дев’ять банків.

Більшість із них – з іноземним капіталом, а також державний Приватбанк. Також цього року за результатами стрес-тестів не потребували капіталу ПУМБ та А-Банк.

Про це повідомляється на сайті регулятора, передає Укрінформ.

«За підсумками оцінки стійкості Національний банк установив вищий за мінімальний необхідний рівень достатності капіталу для низки банків. Цей цільовий рівень розраховано в такий спосіб, щоб навіть за умови реалізації стресових подій капіталу банку було достатньо для покриття можливих збитків», - йдеться у повідомленні НБУ.

У звіті наголошується, що цільові рівні достатності капіталу були визначені з урахуванням балансу на початок 2021 року, проте для багатьох банків вони були переглянуті (знижені) з урахуванням фактично вжитих та запланованих у програмах реструктуризації заходів. Було враховано ті заходи, що призведуть до зниження ризиків діяльності банків.

За базовим макроекономічним сценарієм підвищений рівень нормативів достатності капіталу було встановлено лише для дев’яти банків. Водночас для 20 банків було встановлено підвищений необхідний рівень нормативів достатності капіталу за несприятливим сценарієм.

«Усі банки, для яких встановлено потребу в капіталі, вже розробили та погодили з Національним банком програми капіталізації або реструктуризації. Надалі фінустанови повинні виконувати їх, щоб досягнути встановлених необхідних рівнів достатності капіталу: визначеного за базовим сценарієм – до кінця цього року, а за несприятливим – до 30 червня 2022 року. З урахуванням погоджених НБУ програм реструктуризації/капіталізації банків станом на початок грудня норматив достатності основного капіталу лише п’яти банків перебував нижче необхідного рівня, визначеного за несприятливим сценарієм», - сказано у повідомленні регулятора.

Як відомо, оцінка стійкості передбачає оцінку якості активів (asset quality review - AQR), а для найбільших банків ще й стрес-тестування. Цього року його проходили 30 фінустанов, на які загалом припадає 93% активів банківської системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-