АМКУ оштрафував «Дніпроазот» на 80 мільйонів за зупинку виробництва у 2018 році

АМКУ оштрафував «Дніпроазот» на 80 мільйонів за зупинку виробництва у 2018 році

Укрінформ
Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував АТ «Дніпроазот» на 80,11 млн грн за зупинку виробництва та реалізації рідкого хлору у 2018 році. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Зазначається, що у період з 18 червня по 19 липня 2018 року АТ «Дніпроазот» повністю припинило виробництво рідкого хлору і до його відновлення здійснило лише разові відвантаження товару. При цьому, підприємство не повідомило водоканалам, які використовують рідкий хлор для знезараження питної води та очищення стічних вод, орієнтовну дату відновлення виробництва.

Основною причиною зупинки виробництва рідкого хлору АТ «Дніпроазот» називало значне зростання ціни на природний газ та відсутність обігових коштів. Але за результатами розгляду справи Комітетом не було виявлено суттєвих змін у середньозважених цінах придбання товариством природного газу. Крім того, було встановлено, що на момент зупинки виробництва рідкого хлору АТ «Дніпроазот» мало в наявності обігові та кредитні кошти для поточних розрахунків з контрагентами та ведення господарської діяльності.

Під час розгляду справи виявилося, що до І кварталу 2018 року для виробництва рідкого хлору товариство використовувало рідкий технічний аміак та газоподібний діоксид вуглецю, придбані у АТ «Укрнафта». Воно ж, своєю чергою, для виробництва вказаних сполук використовувало газ власного видобутку, що коштував значно дешевше ніж у інших постачальників АТ «Дніпроазот». Але на початку 2018 року правовідносини «Дніпроазоту» та «Укрнафти» було припинено. Тож одним з мотивів зупинення виробництва рідкого хлору Комітет вбачає можливі наміри АТ «Дніпроазот» відновити правовідносини з АТ «Укрнафта».

Іншим мотивом, на думку АМКУ, може бути намір АТ «Дніпроазот» підвищити ціни на рідкий хлор. Зокрема, через 9 днів після зупинки виробництва хлору підприємство звернулося до АМКУ із заявою про надання висновків щодо кваліфікації його дій, пов’язаних з можливістю підвищення підприємством ціни на рідкий хлор. При цьому, в липні 2018 року ціна на товар, що реалізувався у цистернах збільшилась на 277%, а на той, що реалізувався в балонах, – на 133%.

За результатами розгляду справи АМКУ визнав, що АТ «Дніпроазот» у 2017-2019 роках займало монопольне (домінуюче) становище на ринку первинної реалізації хлору рідкого в територіальних межах України. Таким чином, зупинка підприємством виробництва рідкого хлору з 18 червня по 19 липня 2018 року та припинення його реалізації з 1 по 19 липня 2018 року визнано зловживанням монопольним становищем на ринку первинної реалізації рідкого хлору. За вказане порушення комітет оштрафував АТ «Дніпроазот» на 80 111 480 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-