Путін стверджує, що ціни на газ зростають через реверс в Україну

Путін стверджує, що ціни на газ зростають через реверс в Україну

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін стверджує, що ціни на газ на європейському спотовому ринку зростають, у тому числі через реверсне постачання газу в Україну - з ФРН через Польщу.

Про це він заявив на підсумковій пресконференції, яка транслюється у Ютубі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Адже вони (країни Заходу - ред.) у реверсному режимі качають газ... Газ не може одночасно по одній і тій самій трубі в обидва боки рухатися. Вони [газ] а) не замовили, б) реверси увімкнули», - сказав Путін.

Крім того, за його словами, є труба, яка сполучає польську трубопровідну систему з українською. «Обсяг приблизно 3 мільйони кубічних метрів на добу. Саме стільки з ФРН подають до Польщі. У мене є всі підстави вважати, що цей газ іде зрештою в Україну», - стверджує президент РФ.

На його думку, так з Європи здійснюється економічна підтримка України. І таким чином, стверджує Путін, нібито створюються додаткові умови для зростання цін на спотовому ринку.

При цьому він категорично заперечує провину "Газпрому" за зростання цін на газ.

Як повідомлялося, ціни на газ на торгах 21 грудня перетнули позначку у 2000 доларів за тисячу кубометрів, що є рекордом за всю історію торгів.

Гендиректор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон раніше заявляв, що підвищення цін на газ є результатом небажання РФ збільшувати постачання в ЄС, доки не буде сертифіковано газопровід "Північний потік-2".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю американському телеканалу CNBC заявив, що Путін від початку штучної енергетичної кризи шантажував Євросоюз, натякаючи, що саме сертифікація Nord Stream 2 дозволить повернути ціни на газ до колишнього рівня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-