Суд остаточно встановив недійсність договору про купівлю-продаж боргів Укрзалізниці

Суд остаточно встановив недійсність договору про купівлю-продаж боргів Укрзалізниці

Укрінформ
Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційних скарг VR Global Partners щодо АТ “Укрзалізниця”, остаточно встановивши недійсність договору купівлі-продажу прав вимоги ПАТ “Промінвестбанк” та VR Global Partners за кредитними договорами АТ “Укрзалізниця”.

Про це пресслужба Міністерства інфрастуктури повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“21 грудня 2021 року Верховний Суд поставив крапку у цьому питанні, залишивши в силі постанову Північного апеляційного господарського суду від 16 вересня 2021 року про визнання недійсним договору купівлі-продажу прав вимоги ПАТ “Промінвестбанк” та VR Global Partners за кредитними договорами АТ “Укрзалізниця”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, рішення ВС встановлює особу єдиного належного кредитора — ПАТ “Промінвестбанк”.

Міністр інфрастуктури Олександр Кубраков підкреслив, що кредитний портфель Укрзалізниці є одним із ключових об’єктів вивчення Антикризового штабу, створеного при Мінінфраструктури.

“Урегулювання конфлікту між УЗ та VR Global Partners стало ще одним кроком до фінансової стабільності та розвитку стратегічного державного підприємства. Ми неодноразового наголошували на тому, що АТ “Укрзалізниця” жодним чином не ухиляється від виконання своїх фінансових зобов’язань, проте таке виконання має відбуватись на користь належного кредитора та з дотриманням вимог українського законодавства”, – заявив урядовець.

Як повідомлялося, у 2011–2012 роках ДП “Південна залізниця” та ДТГО “ПЗЗ” уклали з ПАТ “Промінвестбанк” 9 кредитних договорів на загальну суму 196,25 мільйона доларів.

У лютому 2019 року банк передав на користь компанії “VR Global Partners, L.P.” усі права вимоги за укладеними кредитними договорами та відповідними договорами забезпечення.

В УЗ заявили, що угода відбулася без участі представників компанії, а також наголошували на тому, що компанія “VR Global Partners, L.P.” не є фінустановою в розумінні українського законодавства і, відповідно, не може бути кредитором.

З метою встановлення особи належного кредитора влітку 2021 року товариство розпочало процес валідації договору купівлі-продажу в судовому порядку, поінформували у міністерстві.

Як повідомлялося, 16 вересня 2021 року Північний апеляційний господарський суд визнав неправомірність угоди між Промінвестбанком та VR Global Partners L.P. щодо купівлі боргів Укрзалізниці.

18 вересня в УЗ заявили, що Укрзалізниця готова виплачувати лише підтверджені боргові зобов’язання і не готова допустити подвійних стягнень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-