Eксглаві Укравтодору в Польщі інкримінують 17 злочинів

Eксглаві Укравтодору в Польщі інкримінують 17 злочинів

Укрінформ
Окружна прокуратура у Варшаві направила до суду справу колишнього виконувача обов’язків голови Укравтодору, відомого у минулому польського політика Славоміра Новака.

Польські органи правосуддя інкримінують Новаку створення міжнародної злочинної групи, яка діяла у Варшаві, Гданську та в Україні, і скоєння загалом 17 злочинів кримінального характеру, передає Укрінформ із посиланням на PAP. 

За інформацією речниці Окружної прокуратури у Варшаві Александри Скшиняж, справу Новака до суду передано у вівторок. Водночас прокуратура висунула звинувачення 14 іншим особам стосовно організації міжнародної злочинної групи під керівництвом польського політика з метою здійснення корупційних злочинів та надання платної протекції. Серед них йдеться також про трьох громадян України і громадянина Туреччини.

“Звинувачення включають вимагання й отримання на посаді голови Укравтодору матеріальних благ на суму більше 6,1 млн злотих (понад 1,5 млн дол.), зокрема за підтримку суб’єктів у публічних тендерах, пов’язаних з ремонтом доріг в Україні. Славоміра Н. також звинувачено у відмиванні брудних грошей на суму 8 млн злотих (2 млн дол.)”, - повідомила Скшиняж.

Новаку також висунуто інші звинувачення корупційного характеру, зокрема скоєні у період перебування на посадах голови політичного кабінету голови Ради міністрів Дональда Туска та міністра транспорту і водного господарства Польщі. В обвинувальному акті є звинування на адресу Новака у заохоченні лікаря військово-медичного інституту у Варшаві щодо видачі сфабрикованих медичних довідок, які ексглава Укравтодору мав використати, аби обгрунтувати свою тимчасову відсутність на робочому місці в Україні.

Крім Новака, звинувачення висунуто загалом 14 особам, зокрема трьом громадянам України і громадянину Туреччини.

“Звинувачення іншим особам стосуються участі у міжнародній злочинній групі, вручення хабарів, відмивання брудних грошей, використання службового становища з корисливою мемою, подання неправдивих даних”,- зазначила Скшиняж.

Разом з обвинувальним актом у розпорядження суду передано вилучені у процесі слідства фінансові та матеріальні ресурси.

Як повідомлялося, торік у липні суд Варшави заарештував Новака на три місяці за підозрою в корупційних діях на посаді голови Укравтодору. Його затримання було наслідком співпраці українського НАБУ та польського Центрального антикорупційного бюро (CBA), а також органів прокуратури обох країн. Згодом його тимчасовий арешт двічі продовжували.

Окрім Новака, у корупційній справі тоді підозру було вручено ще кільком особам, у тому числі двом громадянам Польщі; іноземцю, представнику однієї з компаній-учасниць тендерів Укравтодору; ексрадниці в.о. голови Укравтодору, громадянці України.

Новак очолював з 2011 по 2013 рік міністерство транспорту і водного господарства Польщі, а з жовтня 2016-го до жовтня 2019 був в.о. голови Укравтодору.

У вересні минулого року CBA поінформувало про виявлення двох сховків, у яких Новак мав приховувати готівку в еквіваленті понад 1 мільйон доларів. Спецслужба також наклала арешт на інші активи, які, як оцінює CBA, придбано за гроші, що походять з корупційних злочинів. Йдеться про дві квартири, загальна вартість яких оцінюється майже у 2 млн злотих (близько 550 тис. дол.), а також автомобіль Land Rover. Крім того, СBA вилучила інші матеріальні цінності, які можуть бути доказами у справі.

Після звільнення з варшавського СІЗО під заставу 12 квітня цього року Новак повідомив, що не коментуватиме нічого у своїй справі, аби якісь необачно сказані слова не були використані проти нього. Ексглава Укравтодору наголосив, що на сьогодні “перед ним боротьба за своє добре ім’я і правду”.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-