Укренерго подасть заявку на статус члена-спостерігача в ENTSO-E

Укренерго подасть заявку на статус члена-спостерігача в ENTSO-E

Укрінформ
НЕК "Укренерго" планує вже найближчим часом подати заявку на статус члена-спостерігача в європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький у Фейсбуці.

"Вже найближчим часом Укренерго подасть заявку на отримання статусу члена-спостерігача (observer-membership) в ENTSO-E. Такий статус дозволить НЕК «Укренерго» брати участь у засіданнях Регіональної Групи ENTSO-E «Континентальна Європа». Наші представники також зможуть увійти до робочих та експертних груп ENTSO-E, які займаються питаннями розвитку ринку електроенергії, балансування, допоміжних послуг, електронного обміну даними, інтеграції ВДЕ та багатьох інших". - написав Кудрицький.

Він зазначив, що це дозволить, паралельно із підготовкою до синхронізації української енергосистеми з європейською, офіційно стати частиною європейського об’єднання операторів системи передачі.

Кудрицький назвав остаточну сертифікацію Укренерго історичною подією для всього електроенергетичного сектору України. "Сертифікація означає, що в роботі «Укренерго» відбулося суттєве якісне зрушення. А саме, що діяльність компанії відповідає європейським вимогам до прозорості та незалежності операторів системи передачі". - прокоментував він.

Як повідомлялося, 17 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла остаточне рішення про сертифікацію НЕК "Укренерго" за стандартами ISO.

Сертифікація Укренерго є однією з умов синхронізації Об'єднаної енергосистеми України (ОЕС) з ENTSO-E.

Синхронізація ОЕС України з ENTSO-E запланована на 2023 рік. На лютий 2022 року запланована тестова робота ОЕС та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним із етапів інтеграції вітчизняної енергосистеми до ENTSO-E. До кінця 2022 року ОЕС України має вийти на паралельний режим роботи з ENTSO-E.

ENTSO-E - європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 операторів у 36 країнах Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-