Кримінальна відповідальність - депутат про надважливе у реформі містобудування

Кримінальна відповідальність - депутат про надважливе у реформі містобудування

Укрінформ
Законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності" (№5877) є заключним у реформі містобудування.

Так прокоментувала ухвалення законопроєкту у першому читанні його співавтор і голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у містобудуванні Олена Шуляк (фракція партії “Слуга народу” ), передає Укрінформ.

“Без цього законопроєкту реформа не відбудеться як така, адже він про відповідальність за порушення. Це заключний і надважливий аспект реалізації реформи, під час якої ми намагаємося назавжди знищити такі поняття, як ДАБІ, чиновники-хабарники, схеми у містобудуванні. Бо все це виснажило нашу країну і призвело до браку адекватної інфраструктури у містах, десятків тисяч ошуканих інвесторів у житлову нерухомість, руйнації об’єктів, незаконних забудов, знищення історико-культурних пам’яток”, – наголосила Шуляк.

За її словами, законопроєкт посилює відповідальність за незаконне захоплення земель історико-культурного призначення, за самовільне будівництво, яке ведеться з порушенням цільового призначення земельної ділянки.

Зокрема, за незаконне будівництво, що створило небезпеку чи призвело до тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення, пропонується карати позбавленням волі терміном від трьох до п’яти років.

Окрім того, депутат зазначила, що законопроєкт передбачає тимчасовий арешт об’єктів незаконного будівництва.

“Ми розуміємо, що ця норма є дискусійною, тому між першим і другим читанням будемо проводити широкі консультації та доопрацьовувати з юристами”, – сказала вона.

Шуляк також зауважила, що документ удосконалює норми про відповідальність за підроблення документів, печаток, штампів, бланків чи їх збут. Внесення документів до електронних інформаційних систем, завідомо неправдивих або сфальсифікованих відомостей каратиметься обмеженням волі терміном до трьох років.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 15 грудня ухвалила в першому читанні законопроєкт №5877 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності".

Він передбачає суттєве посилення та персоніфікацію відповідальності суб’єктів містобудування за порушення вимог законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-