У РНБО презентували систему моніторингу користування надрами

У РНБО презентували систему моніторингу користування надрами

Укрінформ
У рамках інформаційно-аналітичної системи Головного ситуаційного центру "СОТА" розроблена система моніторингу користування надрами України.

Презентував систему секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в Офісі Президента, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усі надра, які є в нас в Україні, покладені в систему координат, яка дозволяє нам відсьогодні бачити всі процеси, усе відбуватиметься публічно", - зазначив він.

Данілов проінформував, що загалом в Україні видано 3070 спеціальних дозволів на користування надрами, із них 581 належить державі.

За його словами, нова система показує ці дозволи у розрізі територій, зокрема, областей і громад, а також містить інформацію про їх власників, видобуток корисних копалин і сплату рентної плати.

Також секретар РНБО зауважив, що за рахунок надходжень від користування надрами планується здійснювати виплати, які пропонується запровадити законопроєктом про економічний паспорт, презентована система може стати ефективним інструментом для контролю у цій сфері.

"Зараз у нас є законопроєкт про економічний паспорт, який передбачає нарахування певної кількості грошей для тих людей, які народилися в нашій країні з 2019 року. Це буде відбуватися за рахунок надр, тому що згідно з Конституцією, надра - це спільна власність. І для того, щоб була система контролю, ми розробили такий інструмент, який дозволяє на будь-яке питання знаходити відповіді", - зазначив Данілов.

Він додав, що система моніторингу користування надрами є публічною і відкритою.

Додатково в РНБО пояснили, що основою системи є ГІС-портал, де представлена та автоматизовано оновлюється інформація про спецдозволи на користування надрами, кінцевих бенефіціарних власників та засновників компаній, які є власниками спецдозволів, умови видачі та історію зміни статусів, територію розташування надр, видобуток за останній рік та за весь час дії дозволу, родовища корисних копалин, свердловини нафти та газу, нараховану рентну плату на спецдозвіл і сплату ренти в контексті власників дозволів та громад тощо.

Інтегровані дані, надані Державною службою геології та надр, Державною податковою службою та Міністерством юстиції, оновлюються в автоматизованому режимі.

Як повідомлялося, раніше апаратом РНБО була розроблена та введена в експлуатацію сучасна інформаційно-аналітична система Головного ситуаційного центру країни "СОТА".

22 липня Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони "Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави".

Фото: РНБО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-