У листопаді ринок землі в Україні зріс майже на 40% - експерт

У листопаді ринок землі в Україні зріс майже на 40% - експерт

Укрінформ
В Україні у листопаді 2021 року кількість угод купівлі-продажу на ринку землі зросла на 37%, порівняно з жовтнем. Найбільше угод зареєстровано на Харківщині.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Київської школи економіки (КSE), про це розповів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування КSE Роман Нейтер під час презентації четвертого випуска інформаційно-аналітичного бюлетеня «Огляд земельних відносин в Україні».

«У листопаді ми бачимо суттєве зростання ринку у порівнянні з попереднім місяцем. Кількість транзакцій зросла на 37%, сукупна площа проданих земельних ділянок – на 43% і склала рекордні майже 38 тис. гектарів. Це найбільші показники, починаючи з відкриття ринку землі», – розповів Нейтер.

Він зазначив, що станом на 1 грудня кількість укладених угод перевищила 45 тис., а сукупна площа проданих ділянок у листопаді вперше перевищила 100 тис. гектарів.

Середньозважена ціна купівлі-продажу залишається стабільною – близько 39,8 тис. грн за гектар. При цьому, за словами експерта, існує певна відмінність ціни залежно від цільового призначення. Так, для товарної сільськогосподарської землі вона трохи менша (33,5 тис. грн за гектар), а для землі особистого селянського господарства – вища (46,6 тис. грн за гектар).

За площею більшість угод стосується товарної землі - 65,5% всіх проданих земельних ділянок. При цьому за кількістю угод – лише 42,8% транзакцій стосувалися ділянок для товарного виробництва, натомість понад половина проданих ділянок – це ділянки для ведення особистого господарства.

За підсумками листопада трійка областей-лідерів за активністю обігу землі залишається незмінною – Харківська, Херсонська та Кіровоградська області.

У найбільш активній за обігом земель сільгосппризначення області, Харківській, за п’ять місяців ринку землі було продано майже 16,5 тис. гектарів землі, або лише 0,68% від всієї площі сільгоспземлі в області.

Із переліку трійки аутсайдерів рейтингу вибула Одеська область, поступившись місцем Львівській області.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення. До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів в одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тис. гектарів землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-