Рада запровадила спеціальний режим оподаткування для резидентів Дія City

Рада запровадила спеціальний режим оподаткування для резидентів Дія City

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" (№5376), який запроваджує спеціальний режим оподаткування для резидентів Дія City.

Як передає кореспондент Укрінформу, за документ проголосували 285 народних депутатів.

«Для того, щоб технологічні компанії та стартапи розвивалися в Україні, ми створюємо Дія City — режим із найкращими податковими умовами. Тут не буде бюрократії та корупції, адже для цього залучені усі можливі запобіжники. Дія City допоможе Україні посісти гідне місце серед світових лідерів цифрової економіки», — розповів віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

Податковий законопроєкт передбачає низку умов, зокрема надає можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% або податок на прибуток — 18%. Також документ запроваджує спеціальні ставки для працівників IT-компаній та гіг-спеціалістів: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 5%, єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%. Якщо фахівець отримує понад 240 тис. євро на рік, то весь дохід вище від цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО.

Крім цього, встановлюється перехідний період із ФОП-моделі на гіг-контракти та трудові контракти. З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3 групи) не повинні перевищувати 50%, а з 2025 року – 20%. До цього часу — жодних обмежень.

Оподаткування ФОП, що співпрацюватимуть із резидентами Дія City, залишатиметься на рівні чинних на сьогодні ставок. Суми понад ліміт для платників ПнВК будуть оподатковуватися в розмірі 9%. Платники податку на прибуток витрати на ФОП, які перевищуватимуть дозволені 20%, повинні будуть включати до фінансового результату.

Компанії-резиденти, що сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без жодних обмежень і після 2025 року.

У документі визначена ставка 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше від 1 разу на 2 роки та податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.

У Мінцифри нагадують, що основний закон №1667-ІХ про Дія City ухвалений парламентом і підписаний Президентом. Завдяки Дія City ІТ-компанії зможуть будувати прозору корпоративну структуру, мати кращий доступ до інвестицій та працювати в межах сприятливої податкової системи.

Як повідомляв Укрінформ, Мінцифри на початку червня 2020 року анонсувало старт проєкту Дія City - першої в світі віртуальної бізнес-країни. Мета проєкту - створити сприятливі умови для розвитку інноваційного і технологічного бізнесу. Планується, що проєкт зацікавить українські та міжнародні IT-компанії, інвестиційні фонди, стартапи, освітні організації.

Дія City — спеціальний правовий та податковий режим для IT-індустрії. Проєкт запровадить в Україні одні з найкращих у Східній Європі правових та податкових умов для розвитку ІТ. Умови Дія City діятимуть протягом 25 років і будуть поширені на всіх працівників компаній-резидентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-